Хазартът като убиец на чувства

Аз съм съпруга на човек пристрастен към хазарт. Само една крачка ме дели от осъществяването на решението за развод. Живея в постоянна несигурност. Имам съпруг, а никога не мога да разчитам на него.  Изпитвам срам и вина да живея пълноценно, защото съпругът ми дължи пари на всички възможни приятели и институции. Имам споразумение за разделност и аз не съм отговорна за неговите финансови дела, но това не прави моя живот и живота на малката ми дъщеря по-лесен, само мъничко по-сигурен. Знам, че мога да си тръгна от този ад на несигурност непочтеност.

За мен хазарта е липса на самочувствие и самоконтрол. Това е момент, в който зависимият се чувства безсилен, безпомощен и не нужен. В този момент същият е способен на лъжа, дори кражба в името на неговият „смисъл“ , а именно поредния залог. Способен да пренебрегва истински важните за него обстоятелства и хора – семейство, дете. Аз като страничен наблюдател усещам хазарта като опият с дълготрайно действие. Вид наркотик с неустановен произход. Хазарта е лъжа…

Един безкраен кръговрат, който с пълна сила повлича всяка надежда, всяка ценност, всяка мечта. Буря, която светкавично те бута назад от стълбата на живота – стъпало по стъпало. Потоп, удавил всеки компромис, всяка прошка, всеки шанс.

Чувствата, които хазарта поражда у мен са … По скоро бих определила хазарта като убиец на чувства. Ден след ден бавно елиминира положителните чувства в мен. Като вампир изсмуква търпението ми. А това ме озлобява, гневи  ме и аз ставам различна – лоша. Случвало ми се е да се докарам до нервен срив, породен от този гняв.

Дълго време в себе си вярвах, че има помощ. Моята реалност доказва обратното. Докато зависимият не потърси помощ и начин да се справи сам никаква помощ не е продуктивна. Доказах си, че когато помагам въпреки всичко, единственото което последва е той да се възползва от мен, от добротата ми, от парите ми и ме повлича и мен на долу.

Сега имам по- важна задача. Тя е да съхраня дето си, да намеря адекватен начин да я убедя, че тя не е отговорна за това, че тати няма да живее с нас.

Хазартът е лъжа…, с която аз оказвам да живея заедно. Успех на всеки, който попада в подобно изпитание.

Една съпруга на пристрастен към хазарта мъж.