5 неща, които НЕ ТРЯБВА да казвате на хора с депресия

Страдах от депресия в продължение на години и съм изпадала в няколко ситуации, в които съм се опитвала да обменя думи с някой, който очевидно не разбира как да говори с мен, когато съм в един от моите „лоши“ дни. Това е едновременно непродуктивно за тях и вредно за мен.

Въпреки, че депресията засяга всеки човек по различен начин в различно време, се смята, че хората с депресия обикновено виждат чашата наполовина празна, а другите я виждат наполовина пълна. И тъй като всеки човек с депресия реагира различно, нека ви кажа от личен опит, какво семейството и приятелите не трябва да казват на страдащия от депресия.

От един човек с депресия към всички хора, които не са депресивни; петте неща, които бих искала да спра да чувам:

1.      „Знам точно през какво преминаваш“.

Освен, ако вие самите не страдате от депресия, няма как да разберете. Като казвате това, автоматично затваряте всеки канал за комуникация, който се опитвате да отворите. Веднага ще ви се присмеят или може би ще завъртят очи, но вероятно ще си помислят: „Нямаш представа“, освен ако не знаят със сигурност, че сте минали по подобен път.

Опитвате се да бъдете съпричастни, което е чудесно само по себе си. Но казвайки: „Знам през какво преминаваш“ или „разбирам от къде идваш“ може да прозвучи покровителствено или пренебрежително.

2.      „Преглътни го.“

Това е почти обратното на това да бъдете съпричастни.

Колкото и да искат депресираните хора да „издържат“, за да преодолеят болестта си, депресията не работи с копче „включи/изключи“. Не забравяйте, че депресията не е избор; тя е заболяване.

3.      „Може би трябва да се поучиш от грешките си.“

Много хора смятат, че като изтъкват недостатъците ще помогнат на човек да поправи стари грешки. От опит ви казвам, че това изобщо не е вярно.

Вие ги информирате за нещо, за което те са си мислели хиляди пъти, буквално докато получат физически болки в мозъка. Повярвайте ми.

Всъщност вие само подсилвате това убеждение – вярно или не -, че те са пълен провал. А това е доста непродуктивен начин да мотивирате някого, за когото ви е грижа.

4.      „Ти просто си……“

Това звучи очевидно, но обидата може да ви се изплъзне без изобщо да забележите и да сте имали предвид. Да наречете някой страдащ от депресия „мързелив“ е едно от най-срещаните вредни обвинения, които чувам.

Без възражения по въпроса! Това е автоматичен спусък, обида, пробождане в сърцето, които се преживяват твърде лично.

5.      „Мога ли да те прекъсна за секунда, за да кажа…“

Не слушайте само защото очаквате да добавите още нещо. Слушайте ги, за да чуете всичко, което се опитват да ви кажат. Рисковете са, че те вече смятат, че няма да повярвате на това което ви казват и ако просто ги прекъснете без да им дадете отговор или обратна връзка на това, което са ви казали, може да затвърди това им убеждение.

Никой не иска това.

Надявам се, че този списък ви осигурява начини, чрез които да отворите комуникация с обичани от вас хора, които страдат от депресия. Имайте предвид, че не е добре да създавате напрежение. Това, което ще има по-голяма полза е да ги слушате активно и да обръщате внимание на проблемите им, за да намерите път, по който да работите заедно по начин, който ще им даде възможности и ще ги мотивира.

Говорете с, а не на тях и вие ще бъдете по пътя си към една положителна дискусия.

 

От Kiesha Frue

Избра и преведе: Диана Алексиева-Герджикова