26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. Децата ни!!!

Те са и най-милото, и най-скъпото.

Те са смисълът, бъдещето, нашата надежда.

Днес ще сложим децата ни в едно изречение с наркотиците, със зависимостта и опасността. 26 юни е ден, в който всички хора по света могат да заявят активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. През изминалата година мотото на борбата с наркоманията беше:

„Послание за надежда: Да, възможно е предотвратяването и лечението на зависимостта“.

Колко от нас знаят това? Колко от нас говорят за наркотиците със децата си? На каква възраст е подходящо да се провеждат такива разговори? Има ли поведения, от които да разберем, че детето ни опитва или употребява наркотични вещества? Как да предпазим детето си в този свят на социални мрежи, достъпна информация, реклами на енергийни напитки и леснодостъпни психоактивни вещества?

В изявлението на Юри Федотов, изпълнителен директор на UNODC, г-н Юри Федотов казва: „Незаконните наркотици застрашават здравето и благосъстоянието на хората. Приблизително 200 000 души умират всяка година в следствие на употребата на наркотични вещества, но наркотиците не засягат само употребяващите, те причиняват огромни страдания и нещастие на техните семейства и близки.

Заболяванията, в следствие употребата на наркотици, водят до нарушаване на социалното функциониране на употребяващите, както и до разстройване на семейния им живот; довеждат до загуба на дом и деца, на възможностите за образование и трудова заетост. Зависимостта влияе върху общността, върху правосъдната и правоохранителната система и върху обществото като цяло.”

Българските младежи заемат челните места при употребата на алкохол, цигари и наркотици, показват данните от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD. Три четвърти от децата до 16 години са употребявали алкохол, около 40% от тях – цигари, а 7% от учениците у нас са заявили, че употребяват амфетамини.

Средните нива за Европа са едва 3% и по този показател българчетата са на първо място в негативната класация.

26 юни ни задава въпроса: Правим ли достатъчно, говорим ли достатъчно, имаме ли правилно отношение, за да помогнем на изпадналите в беда? На този ден е добре да си припомним, че превантивната ни работа е нужно да е ежедневие. Не бива да рискуваме да пропуснем мига, в който детето ни се колебае дали да пробва нещо ново и различно. Няма човек, независимо колко е образован или не, богат или беден, независимо от социалния си статус, който да е защитен от сблъсъка с наркотиците или от друга зависимост. Може да се случи на всеки, на всяко дете от всяко семейство, народност или възраст. Има много хора, които не приемат наркотични вещества. Има и много такива, които приемат, но не са зависими – при тях рискът да се озоват в омагьосания кръг на зависимостта е огромен. Има и много, които са зависими и се залъгват, че могат да управляват процеса, че винаги могат да спрат, че го правят, защото им харесва, защото им е нужно, за да живеят по-добре и по-пълноценно.

Истината е различна и тя е, че зависимостта е болестно състояние, предизвикано от взаимодействието на организма с психоактивното вещество /дрогата/, в резултат на което той изпитва непреодолима потребност за постоянен или периодичен прием на веществото.

В резултат на злоупотребата се създава ЗАВИСИМОСТ, при която се наблюдават следните разстройства: Психични; Телесни; Поведенчески.

При злоупотребата с наркотични вещества се наблюдават и следните състояния: Абстиненция; Толеранс. Сериозен повод за загриженост е и едно докосване до наркотиците.

Свалянето на възрастта за първи опит също е изключително тревожно. Добре е родителите да знаят опасностите от употребата на наркотици, за да предпазят своите деца, тъй като профилактиката е по-доброто решение от лечението. А те са тези, които научават последни.

Забързани, устремени към приоритетни цели, често не ни остава време да общуваме в семейството.

Тема с продължение. Очаквайте теми, свързани с основните родителски грешки, как да разпознаем поведението на детето или на близък човек. Новите наркотици и модерните зависимости.

Дора Добрева