10 – ТЕ НАЙ-ПОПУЛЯРНИ МИТА ЗА ДРОГИТЕ

 

Мит №1: Зависимостта към дроги е въпрос на избор и лична воля.

Да, наистина, първоначално употребата на дроги може да бъде въпрос на избор, обаче, с времето дрогата променя химията на мозъка и тялото, което дава като резултат компулсивната необходимост от тази дрога. Зависимостта не е въпрос на свободен избор, а по-скоро страничен ефект от злоупотребата. В много случаи клиенти търсят нашата помощ в рехабилитационната програма на Терапевтична общност Феникс за пълно изчистване от дрогите поради, сериозността на тази зависимост и неспособността за преодоляване на проблема със собствени сили.

Мит №2: Легалните дроги са полезни, вредни са само нелегалните дроги. Няма никакво значение дали една дрога е легална или нелегална, когато става въпрос за злоупотреба. Дори ако едно вещество регулирано от законите на държавата се смята за „безопасно“, вредната му употреба или злоупотребата могат да имат вредни ефекти. Понякога легалните дроги се оказват толкова вредни, че се налага сериозно лечение на зависимостта към тях. 

Мит №3: Марихуаната не е непременно нещо лошо. Всъщност марихуаната е вредна. Тя е мощна дрога, която може да причини рак и много други усложнения за здравето и рискове от сериозни болести. Всеки, който използва тази дрога, е изло­жен на риск от зависимост. Други негативни ефекти на това вещество включват липса на координация, проблеми с паметта и лоша концентрация.

Мит №4: Комбинирането на дроги не е вредно. Смесването на различни дроги може да бъде особено опасно. Много често свръхдозата и смъртта се причиняват точно от комбинирането на дроги. Някои примери в това отношение са: смесването на различни медикаменти по лекарско предписание или комбинирането на нелегални дроги с алкохол. Поради тези и други рискове, пред които човек е изправен, когато взема дроги, ние препоръчваме консултации с центровете за възстановяване от зависимост, един от които е този на Терапевтична общност Феникс.

Мит 5: Зависимостта не се лекува. Съществуват многобройни случаи, при които хората се възстановяват успешно от зависимостта си в условията на рехабилитационна програма. Не всеки се възстановява от зависимост към дроги, но с правилната подкрепа на рехабилитационна програма и въздържание от дрогите, успешното възстановяване е напълно възможно.

Мит №6: Бременните жени могат да приемат дроги без да се тревожат за вредни странични ефекти от дрогите. Когато една жена е бременна, всяко вещество, което тя приема може да се окаже особено вредно и опасно. Дроги­те, включително и медикаментите по лекарско предписание могат да бъдат особено опасни и вредни за плода, когато преминават плацентарната бариера. Кърменето също е свързано със сериозни рискове, когато майката приема някакви дроги или лекарства.

Мит №7: Употребяващите са най-често мъже на средна възраст. Всеки може да се превърне в наркоман или злоупотребяващ с дроги. Всъщност през последните години съотношението мъже/жени постепенно се изравнява.

Мит №8: Зависимостта е остро състояние, което не е особено опасно. Зависимостта е много сериозно състояние. То засяга всички области от живота – от работата до взаимоотношенията. При продължителна зависимост настъпват различни усложнения за здравето и ако зависимостта не бъде прекратена, може да настъпи смърт. Зависимостта е нещо много сериозно, с което човек не може да се справи сам и е необходима помощта на рехабилитационна програма от типа на Терапевтична общност Феникс.

Мит №9: С приключването на детоксификацията, ако човек не се върне към употребата, промените в мозъчната биохимия ще са възстановят и върнат към нормалното си здравословно състояние. Да, болките при абстиненция могат да приключат, но пълно здраве обикновено никога не се постига и увреждането на мозъка остава до края на живота. 

Мит №10: Дрогите не оказват влияние на шофирането. Дрогите оказват негативно влияние на шофирането. Много от веществата нарушават координацията, отслабват мускулите, влияят на обхвата на вниманието и преценката, а освен това и за­мъгляват виждането. Усещането за изкривяване на пространството около Вас е също друг страничен ефект, който прави шофирането особено опасно. Статистиката показва, че шофьор с концентрация на алкохол в кръвта над допустимата е изправен пред същите рискове както от ефектите на канабис или амфетамини.

 

“Институт за екология на мисленето”

e-mail: phoenix_house@abv.bg

www.cognitive-therapy.org; www.phoenixhousebg.com

Обади се сега, за да говориш с наш консултант:

тел. 02 962 35 84

за София и страната 0887563028

за Пловдив 0898504177

В условията на пълна конфиденциалност.