Чувствате ли, че не сте “достатъчно добри”?

Защо се чувстваме така, сякаш не сме “достатъчно добри”?

7 начина да променим това

В свят, в който сме постоянно изложени на успехите на другите хора (физически, професионални и сантиментални) в социалните медии, е лесно да се чувстваме така, сякаш успяваме по-малко, като да не сме достатъчно добри. За да се справим с тези чувства, ние ходим по-често във фитнеса и работим повече, а като резултат ставаме по-стройни и може би дори получаваме повишение – но това заядливо чувство си остава.

Защо толкова много хора се чувстват сякаш не са достатъчно добри? И как да се справим с това познато ни чувство? Да се чувстваш “недостатъчно добър” може да има своето начало в детството с взискателен родител или учител: “Виж колко е учтив приятеля ти Сам, защо и ти не можеш да бъдеш като него?” “70% на теста? Колко са получили твоите съученици?” Изглежда това се изостря, когато пораснем под влиянието на социалните медии, които ни изобличават ден след днес невероятният (филтриран) живот на другите и всички около нас изглеждат невероятно успешни, готини и сякаш напълно са подредили живота си…

Независимо от факторите, предизвикали това чувство за първи път, нашият вътрешен диалог се е поддържал жив от тогава. Понякога получаваме добра обратна връзка или признание за нещо, което сме направили добре и чувството затихва временно – само за да се върне отново с пълна сила, когато нещо друго се случи, което изглежда като последното доказателство: ти не си достатъчно добър.

Проблемът с разчитането на външната валидация, за да изчезне това чувство е, че ние сме изцяло под влиянието на неговата милост. Ние никога не знаем колко дълго ще продължат негативните мисли, защото не знаем кога някой ще ни направи комплимент. И така порочният кръг продължава…

Най-добрият начин ефективно да се справим с чувството, че не сме “достатъчно добри” е да разберем, че то идва от вътре и да тренираме умът ни да се спре да се ангажира с негативни мисли. Следващите насоки наистина помагат. Подобно на фитнеса обаче, трябва да се правят редовно, за да станат естествена част от нашия живот.

 

Позволете на негативните мисли да отплават

Това изисква малко въображение, но наистина помага! Когато негативната мисъл се появи, си представете как я слагате в малка лодка и я оставяте да отплава по водата. Това тренира вашият ум да пуска негативните мисли да отминат, отколкото да се опитвате да ги спрете – с което задълбочавате проблема.

Празнувайте победите си

Лесно е да се напрягате, за да се представяте винаги по-добре, докато игнорирате това, което правите добре (“Да, но това не се брои – беше лесно!”). Опитайте се да бъдете по-грижовни по отношение на вашите успехи и отделете време, за да ги отпразнувате. Може да бъде всичко: повишение или позитивна обратна връзка, помагане да приятел да се почувства по-добре – каквото и да е. Празнуването на малките победи ни помага да осъзнаем, че имаме успехи в ежедневието ни и ни учи да бъдем по-загрижени за тях.

“Подпалете” въображението си

Мислете за времето, в което сте били “достатъчно добри” – когато сте направили нещо добре. Уверете се, че визуализирате точният момент: какво ви заобикаляше?

Какво ви накара да се чувствате добре в този определен момент? Как се чувствахте? В коя част от вашето тяло го почувствахте: в гръдния кош, главата, ръцете? Какви мисли придружаваха това чувство?

Помислете за дума, с която да се опишете в този момент (може да бъде всичко: “Аз съм страхотен”, “Аз съм зашеметяващ”… всичко!). Припомняйте си този момент и си повтаряйте думите няколко пъти.

Правете това 5 пъти подред няколко пъти на ден – уверете се, че го чувствате в тялото си, наистина помага да припомните на ума си това чувство!

Ограничете социалните медии

Социалните медии не ви правят услуги по отношение на самооценката ви. Постоянното излагане (филтрирания) живот на другите хора няма да ви помогне да се чувствате достатъчно добри – вашият живот също изглежда прекрасен в социалните медии, знаете ли? Опитайте се да намалите проверяването на социалните медии на веднъж или два пъти на ден, и избягвайте автоматичното връщане към нея всеки път, когато се чувствате отегчени.

Разговаряйте с приятел

Споделянето на притесненията с някой, който го е грижа за вас, е показало намаляване на стреса и тревожността. Не само това – ще се изненадате колко много хора се чувстват сякаш не са “достатъчно добри”. Казвайки на хората как се чувствате, може да научите, че и другите се чувстват по същия начин, което ще ви покаже, че това е чувство, подхранено от вас, а не от реалността.

“Приземете” се

Седнете удобно със здраво стъпили крака на пода. Натиснете краката си на пода толкова силно, колкото е възможно и забележете физическото усещане от това. Докоснете нещо – домашен любимец, ключове, телефон, каквото и да е! – и отбележете чувството, което предизвиква предмета върху пръстите ви. Това наистина помага за разсейване от негативните мисли и за фокусиране върху настоящето – опитайте се да го правите толкова често, колкото е възможно.

Говорете с терапевт

Правенето на всичко това сам е наистина полезно, но терапевтът може да ви помогне да се справите с чувствата си и да промените начина си на мислене. Терапията може да помогне да се справите с неприятните чувства и да управлявате емоциите си, а не да им се подчинявате.

 

Превод: Мариета Рускова

Източник: https://www.psychologies.co.uk/do-you-feel-youre-not-good-enough