Училището е място за деца

Ние сме отговорни! Родителите, учители, възрастните занимаващи се с отглеждане и възпитание на деца. Важно е какво правим, какво не правим, какво казваме и какво не казваме. Важна е всяка наша реакция и всяка липса на реакция.

Днес едно момиче отново е било тормозено от свой съученик. На вид безобидно почти, наблизо минал заместник директора, тя потърсила помощ, а отговорът бил „ Не ме занимавай!“. Тя е от онези деца… , който винаги има кой да ги тормози. Търсила е помощ при всички възможни места, решение на проблема няма. Аз съм психолог и не разследвам кое е истина и кое не, работя с преживяването на хората, който са ме потърсили и това дете е самотно, тормозено и отхвърлено. Не съдя заместник директора, може би той в този момент е имал 100 по-важни или спешни задачи. Днес една българска ученичка си тръгна от учебните занимания разплакана и отчаяна.

В училище се случва децата ни да се учат на живот, там създават умения за създаване на приятелства, да общуват и да се учат стратегии за разрешаване на различни житейски казуси. Училището е място за нашите деца. Това не е лаборатория за създаване на еднакви деца, не е място за изливане в главите на децата различни знания. Има нещо сгрешено в същността на нашето българско училище. Учители, директори, родители, училищни съветници и психолози, ние всички имаме една цел: Децата ми да растат здрави, щастливи и успешни по свой си начин. Един ще стане готвач, шофьор или монтьор, а друг актьор, лекар, учител, счетоводител, но всички те ще имат  нужда от приятели, от човешки отношения с хората около тях, всички те искат да бъдат щастливи и това е наша отговорност. Днес ние занимаващите се с отглеждане и възпитание на децата се отговорни за тяхното утре.

Искам да припомня, че детската градина и училището са място за нашите деца. Учителите и родителите сме от един и същ отбор и само заедно можем да успеем да научим децата ни да бъдат добри хора и Човеци.

Колко от нас възрастните сме били тормозени, как споделяме опита си като възрастни, говорим ли за това, правим ли света по-добър за нашите деца?

Дора Добрева