Умеем ли да изразяваме чувствата си?

Често хората, които страдат от тревожност или фобии имат трудности с чувствата. Понякога е трудно да осъзнаем какво точно чувстваме, друг път знаем какво чувстваме, но ни е трудно да го изразим.

Когато имаме усещане, че може да ги изразим често ги потискаме и това засилва още повече стреса и тревожността. Добре е да се научим да засилваме съзнанието си за чувствата си и да се научим да ги разпознаем и да ги изразяваме по-лесно.

Чувствата оказват влияние на тяло ни. Когато сме емоционални или възбудени ние го усещаме с цялото си тяло. То реагира с ускорен пулс, учестено дишане, потене, потръпване. Чувствата възникват много често ненадейно. Влияят се от мислите ни и от възприятията ни. Начинът по който възприемаме света около нас влияе върху чувствата и емоциите ни. Основни емоции са като например гняв, тъга, страх, любов, вълнение, радост. Има и по-сложно организирани или предизвикани емоции и това са например желание, облекчение, разочарование и др. Изпитването на силни чувства ни дава енергия.

Когато можем да изразяваме чувствата си ние сме по-енергични и обратното, когато не си позволяваме или не умеем да изразяваме чувствата си, то ние сме летаргични, уморени, депресивни. Ако твърде дълго подтискаме чувствата си това може да доведе до тревожност. Понякога се случва да изпитваме смесени чувства. Например изпитваме гняв и страх, изпитваме любов и вина. Може да се каже, че чувствата са и заразни, ако аз плача може и на теб да ти се доплаче, ако аз се смея може и на теб да ти стане смешно. Лесно може да се заразим с ентусиазъм от някой истински запленен от някаква идея. Хората склонни към тревожност са по-податливи към емоциите на другите. Добре е да знаем, че няма правилни и неправилни чувства. Ние изпитваме чувства и ако се научим да ги изразяваме ще се чувстваме по-добре.

Това, което може да бъде правилно или неправилно е отношението ни към нещата, които ни се случват, начинът по който възприемаме или нашите преценки, които са довели до чувството, каквото и да е то. Затова е важно да не обвиняваме себе си или другите за чувствата, каквито и да са те. Хората често сдържаме чувствата си, понякога активно контролираме това сдържане. Понякога наистина се налага да подтиснем емоциите и чувстват си, защото е неуместно да ги покажем точно сега и точно тук, но тогава е нужно да се замислим може ли да направим нещо, което да ни поставя по-рядко в подобни ситуации. Хората, които са склонни към тревожност изпитват много силни чувства и емоции, за това за тях е много важно да се научат да ги разпознават, да ги изразяват и да представят на човека, който ги е предизвикал.

Дългото подтискане на чувствата си води до това, че често не можем да кажем точно какво изпитваме. Важно е да с научим да разпознаваме чувствата си, да ги различаваме, да можем да разпознаем какво изпитваме. Когато се на учим да разпознаваме емоциите и чувства си, следва да се научим да ги изразяваме. Това означа да започнете да споделяте емоциите си с друг човек. Може да ги запивате в дневник, това върши работа на хората, които им харесва да пишат. След като дадем някакъв израз на чувствата и идва най-важната стъпка и това е заявим чувствата си на човек който ги е предизвикал, било с дума, жест или постъпка. Изглежда трудно, но може да се научи нужна е практика и постоянство. Трудно е когато години на ред си сдържал чувства и емоции, но е възможно да се научиш да забелязваш и да изразяваш чувствата си.

Дора Добрева