Срещу гнева

Цветомир Денчев

Когато почувствате, че ви обзема гняв, е правилно да предприемете незабавни мерки. Както гласи пословицата „Този, който се колебае, е изгубен“. В случая той ще изгуби своето самообладание. Понякога това се състои в това просто да преброите до десет, в други случаи се изисква нещо повече.

Деветдесет процента от хората, за съжаление, не предприемат действие веднага след като се почувстват ядосани. Концепцията, че емоциите просто трябва да бъдат оставени да протекат, в известна степен се оказва мит, чието поддържане може да се окаже опасно за вашето успешно комуникиране с околните и социален живот.

Гневът в същността си има краткотрайна природа. Той идва и си отива като вълна, която удря брега. За повечето хора той отминава в интервал между 5 и 10 минути. Но за други, той нараства по интензивност и след това.

Раздразнението е най-леката форма на гнева. Обикновено то отшумява от само себе си. Следователно то не е проблем, стига то да не прерасне в по-силна емоция.

Ето няколко съвета как да предотвратим случването на подобна ситуация:

– не придавайте по-голяма важност на случилото се, отколкото заслужава всъщност;

– не я приемайте лично;

– не бързайте да обвинявайте другия. Запомнете, че обвиняването на останалите и търсенето на справедливост в по-незначителен конфликт от ежедневието е малко вероятно да доведе до неговото преодоляване;

– в този ред на мисли избягвайте да мислите за отмъщение;

– настоявайте ситуацията да бъде преодоляна по мирен начин;

– въздържайте се от това да се поставите в позицията на безпомощна жертва, която няма думата;

– не оставяйте негативно настроение като депресия например да усили чувството ви на раздразнение;

Вътрешните предпоставки, които имат влияния над силата на вашето раздразнение са следните:

-темперамента – съвкупността от устойчиви индивидуални психични свойства, определящи динамиката на психическата дейност на човека и оставящи относително постоянни при различни мотиви, съдържание и цели на дейността. Хората, които са импулсивни или раздразнителни, имат далеч по-краткотрайни изблици от тези, които са по-улегнали;

-хората, на които той подражава несъзнателно или съзнателно при формирането на характера му – друг фактор е реакциите към дразнители, които сме усвоили от своите родители в детска възраст. Ако родителите на индивида имат раздразнителен характер и реагират импулсивно към дразнители, е много вероятно и той да реагира по сходен начин;

-личността – хората, които притежават повече защитни механизми и са по-склонни към афективни реакции съответно по-често изпитват раздразнение към поведението на околните.

нивото на употреба на вещества като кофеин, алкохол и никотин:

ако употребявате редовно тези вещества, е по-вероятно да се „разпалвате“ по често.

Добра стратегия за справяне с гнева е да оставите другия да има последната дума. Гневът предимно възниква в общуването. Винаги някой има първата дума. След като осъзнаете, че сте раздразнени или ядосани, оставете човекът, който е започнал всичко също да има и последната дума по въпроса.

Агресивността е свойството на личността да отстоява себе си. Ако можете да се аргументирате без да се ядосате и имате право в съответната ситуация, направете го. Aко не, обмислете критиката, поучете се от нея и оставете отсрещния да се аргументира. Иначе може да станете за смях и да се поставите в позиция, която не е печеливша за социалните ви взаимоотношения.

Вашите изживявания обикновено привличат вниманието на мозъка. Ако имате изблик на гняв вашия мозък започва да бъде зает и приковава вниманието ви върху обекта, който го е причинил. Колкото по-силна е емоцията, толкова по-ангажиран става мозъка ви с нея. Можете да изпитвате раздразнение и все пак частично да сте ангажирали вниманието си с други неща. Но при яростта положението е съвсем различно. Интензивните емоции, без значение дали са позитивни или негативни, ангажират възприятията ви. Затова съществуват изрази като „заслепен от любов“ и „заслепен от ярост“. „Заслепен“ в този контекст ще да рече, че мозъкът ви не обръща внимание на нищо извън съответната емоция.

В повечето случаи емоциите са ситуационни – те са обвързани със сцената, в която е възникнала. Докато оставате в тази провокативна обстановка, е вероятно да останете разгневени. Вероятно е раздразнението ви да прекъсне, ако напуснете съответните обстоятелства.

Moгат да бъдат намерени доста паралели при справянето с болката на психологическо ниво и отстраняването на гнева. И болката, и гневът могат да бъдат интензивни хронични явления. Един метод, който си струва да се опита, е визуализацията на безболезнена ситуация или ситуация, в която проблема е разрешен и се е стигнало до консенсус от двете страни.

Това може да бъде извършено в няколко стъпки:

1) намерете тихо място – не може да започнете да визуализирате, ако сте разсеяни. Намерете тихо място, където няма да бъдете притеснявани поне за десет минути.

2) дайте оценка на гнева си от 1 до 10 – 1 при леко раздразнение и 10 при силна ярост.

3) затворете очи – това е стъпката, която ви помага да се откъснете от съответната сцена. Ако не се чувствате комфортно, когато затворите очи, значи не сте намерили правилното място, защото не изпитвате сигурност.

4) оставете се на въображението – трябва да си позволите да се освободите от обстоятелствата, които са причинили емоцията, така и от привързването ви към съответната емоция. Това е подобно на това да отпуснете ръцете си когато сте стиснали силно волана при конфликт на пътя.

5) представете си нещо позитивно – това е забавната част. Свободни сте да си представите каквато позитивна за вас ситуация си пожелаете. Това може да е любимото ви място за почивка, събиране с любими хора, важното е да не е сцена, в която нещо би ви подразнило.

6) бъдете точни и конкретни – тази част има връзка с отговорите на въпросите „кога?“, „кой?“, „къде?“ и „защо?“ в сцената, която си представяте.

7) стойте с образа поне пет минути

8) дайте оценка на гнева си от 1 до 10, както в началото, след тези пет минути

9) насладете се на момента и на настроението, в което сте попаднали

10) отворете очи и продължете с плановете си за деня – след като отворите очи ще разберете, че околният свят не е избягал а вие сте предприели кратко освежаващо пътуване към място, което може да наречете свое.

Може да приложите тази техника по два други различни начина:

вместо да представяте себе си в различна сцена, представете себе си в обстоятелствата, които са причинили възникналата емоция, но без да я изпитвате

-представете си, че изпитвате друга емоция, различна от раздразнение или гняв– например тъга

Източник:

Anger Management For Dummies – W. Doyle Gentry