Син на седем…

Въпрос:

Имам син на 7 години. Проблема с него е, че е много лигав и непослушен. Опитвали сме да се държим с него като с възрастен, наказваме го, непрекъснато му говорим,че това не е хубаво и е грозно и държейки се така се излага. Моля ви за съвет.
Отговор:

Въпросът Ви съдържа твърде малко информация, за да бъде разбрана цялостната картина на отношенията Ви с Вашия син.

Преди да бъде изяснено какво разбирате под това „лигав и непослушен”, а също така и какви точно подходи използвате, за да се справите с проблема няма как получите конкретен отговор, от какъвто предполагам се нуждаете.

Едно обаче е сигурно – детето Ви е в кризата на седемгодишната възраст и причините да постъпва по начин, който Ви тревожи могат да бъдат много.

Може би това е зов за внимание и разбиране, или детето не е готово още да порастне, може би нещо се е случвало или се случва в семейството Ви и неговото поведение е отражение на отношенията между възрастните?

И докато не намерите отговор на въпроса”Какво го кара да се държи така ?” усилията Ви да промените ситуацията вероятно ще бъдат напразни.

Ако не можете да се справите сами, потърсете подкрепата на специалист !

Вие вече сте направили първата крачка, защото сте загрижена за развитието и възпитанието на детето си, не се страхувайте да се научите да бъдете още по-добър родител!

Все пак това е възрастта, в която може да помогнете на сина Ви да изгради качества, които ще го превърнат в добра личност и „непослушанието” не е диагноза, а състояние, което може да бъде преодоляно.

Таня Теохарова – семейно консултиране и терапия.