Самотни и девствени на 30! Защо?

imgresСамотни и девствени на 30! Защо?
Млади, здрави и красиви младежи и девойки изпадат в изолация заради превратните си представи за себе си и света
Автор: Дора ДОБРЕВА, психолог
13.09.2014   |   20:40

Все по-често млади хора прекрачват кабинета ми с усещането, че са победени от самотата. В това разкрепостено време е трудно да се повярва, че още се намират млади, здрави, красиви мъже и жени, които не са имали интимна връзка или не са правили секс до към  30-ата си  година. Или пък са имали само един сексуален партньор със съмнителна мотивация. На въпроса: „Какво искаш?”, най-често ми се отговаря: „Да бъда щастлив!”. Когато попитам какво означава това, получавам следното обяснение: „Да обичам, да бъда обичан, да си имам човек до мен, да не съм сам…” Дотук добре. Въпросът е, какви са причините за нелогичната им самота? Ето някои от тях…

БИЕШЕ МЕ, НО МЕ ЗАРЯЗА! АМИ СЕГА?

Една от причината за самотата при младите хора е объркването между понятието да обичаш и да притежаваш. Неспособността им да уважават пространството на другия, както  своето собствено пространство.

23 годишно момиче посети кабинета ми силно разтревожена от раздялата с приятеля си. Беше напълно убедена, че вече никой няма да се влюби в нея. В процеса на разговора стана ясно, че бившето  гадже забранявало някои неща, разрешавало  други, контролирало я, а понякога  посягало. Момичето си даде сметка, че най-силното чувство, което е изпитвало в тази двегодишна връзка, е било страх. Страх, който бившият  приятел умело посял и после подхранвал. Той просто се оказа един от тези, за които между любовта и притежанието няма разлика.

ОТРУПВАМ Я С ПОДАРЪЦИ, ЗНАЧИ МЕ ОБИЧА

Доста от младите търсят причината за липса на щастие извън себе си. Чувам често: Ще бъда щастлив, ако…

27-годишен мъж ми разказа как давал всичко за момичето, с което излиза. Плащал сметките по заведения, купувал  подаръци. А на въпроса „Какво знае за нея?”, ми отговори, че е хубава и му е приятно да са заедно… Попитах го, а какво харесва тя в него? „Подарих  за рождения ден последен модел телефон, как да не ме харесва?”, уклончиво отговори той.

Този млад мъж преживява себе си като необичан. Смята, че може да бъде щастлив само ако има точно определено количество пари, ако кара точно определения модел кола. Въобразява си, че е красив единствено ако е облечен с точната марка дрехи. Убеден е, че момичето може да го обича само ако  купува подходящите вещи, а не заради самия него… Повечето подобни връзки са обречени.

КРАСАВИЦАТА: ТЪРПЯ ГО, ЗАЩОТО СЪМ ГРОЗНА

Не е толкова лесно да бъдеш интимен. Да си в сексуални отношения с някое момиче, съвсем не значи, че си интимен с нея. Да бъдеш интимен означава първо да познаваш добре себе си, и силните и слабите си страни. Да уважаваш силните си страни и да приемаш  слабите. След това е нужно да опознаеш другия. Да му довериш, без да се боиш, че ще те нарани. Това е една здрава основа, върху която може да се гради връзка и интимни отношения.

Тя е на 28 години, една от най-красивите жени посещавали моя кабинет. Но възприема себе си като грозна, смята, че на улицата всички й се присмиват. Излиза с мъж, когото не харесва, но е убедена, че няма да срещне друг. Изпитва благодарност към него, че той си „губи времето” с нея. Преживява се като необичана, няма му доверие, често се крие от него и предпочита да е сама. Но страхът, че ще остане сама завинаги,  пречи да скъса с него и да поеме по нов път.

ЧАРОВНИКЪТ: ИЗПАДАМ В УЖАС ОТ ЖЕНИ

25-годишен мъж, чаровен с черна гъста коса и дълбоки, умни очи. Без приятелка досега. Изпитва панически страх, когато се налага да говори с момиче или с жена. Възможната връзка е само във фантазиите му. Той си представя как ще срещне момиче, което ще е достатъчно търпеливо, за да му даде време да се опознаят, той да преодолее притесненията си и стъпка по стъпка да извърви пътя към нея. Без да бърза и без да се страхува.

В реалността  мисли жените за обсебващи, невъзпитани, агресивни, които искат да нахълтат в пространството му и да го наранят и унищожат. Научил се е да ”пази” от тях успешно. Избягва ги. Ала сега му се налага да се бори с паническо разтройство и социалната си изолация. Себе си възприема като скучен, страхлив и отблъскващ.

ИЗОСТАВИШ ЛИ МЕ, ЩЕ СЕ САМОУБИЯ

26-годишен мъж ми споделя, че е имал една връзка досега, бил влюбен и всеотдаен. Всичко продължило две години, но връзката се изчерпала и той пожелал да се разделят. Тогава тя го заплашила, че ще се самоубие. Дори направила „вял” опит, а услужливата  майка го попитала „Сега доволен ли си?”. Две години след раздялата си с нея той не смее да създаде нова връзка.

Младите хора често недоволстват от отношението на другите към тях. Не си дават сметка, че има само един начин да променят това, като коригират своето отношение към себе си. Промяната започва от тях самите. Колкото по-добре човек се познава, толкова по-добре се отнася към себе си.

Може да подарим щастие на другия, само като се научим самите ние да сме щастливи.

– Автор: Дора ДОБРЕВА
https://www.marica.bg/