Самотата при младите хора

Дора Добрева

Често в кабинета ми влизат млади хора, които споделят, че се чувстват самотни: Самотата ме смазва, страхувам се да не остана сам. Няма какво да правя, нищо няма смисъл. Не знам какво да правя с живота си изобщо.

Една от основните причини за това е липсата на възпитано търпение у подрастващите.

Работата ми ме среща и с много родители, които имат различни по своята същност трудности с порастващите им деца.

Има много литература за това как да отглеждаме децата си и пак  нещо не се случва по най-добрия начин.

Основна грешка пренебрегването на обучението на търпение, на уважение към себе си и другите, към труда на другите. Как едно дете се учи на търпение?

Много често съвременните родители слагат потребностите на децата на водеща позиция, първо да им  за тях после за родителите, и това е във всички  посоки. Най-добре обзаведената стая е на детето, храната е каквато детето предпочита, първо се купуват дрехи, играчки и др на детето, а за родителя, ако остане. Почивката се съобразява първо с детето и после с другите фактори. В момента, в които детето пожела нещо или го получава веднага, или веднага се прави план за това как да го получи. В един момент детето вече знае, че то може да има всичко и то веднага. И детето знае, че то е на първо място.

Когато детето започне да формира своя самостоятелен живот , преживявания и собствен опит, то продължава да очаква всичко да се случва веднага, бързо и по възможност с минимални усилия.

Младият човек иска резултати веднага, това е една от основните причини за:

  • Злоупотреба с забранени вещества, които допринасят за бързи видими резултати във фитнеса.
  • Употребата на наркотици.
  • Злоупотребата с храна и развиване на различните хранителни разстройства.
  • Пристрастяването към хазартните игри.
  • Злоупотребата с алкохол.
  • Липсата на приятелски и качествени интимни отношения.

Всички тези поведения са пряк път към емоционално преживяване, което е много важно за младия човек, но той не е развил умение да си причинява тези емоционални преживявания по друг, здрав начин.

Липсата на търпение е и в основата на липсата на мотивация в младите хора. Усвояването на нови знания и умения изисква търпение, постоянство и усилия които младите хора все по-трудно проявяват.

Създаването на реалистична цел, която да се планира и търпеливо да се следва този план, а при постигане на целта да има удовлетворение.

Създаването на цел, разпределението на ресурсите и влагането на усилия във всяка крачка към целта е процес, което много често затруднява и отегчава младите хора.

Друга важна причина за усещането на самото е неумението да изграждат здрави отношение с приятелите си. Често те очакват всичко от другите, а това е сигурен фактор за разочарования. Лесно се объркват понятия като харесване, влюбване, обичане, нагон, страст, любов, уважение, разбиране, приемане.

Нереалистичните очаквания и объркването на ролите, често провалят обещаващи отношения.

На младите хора е много трудно да се ориентират в огромния информационен поток, да подредят устойчиво доброто и ценното. Да бъдат търпеливи в едно „клик“ време, в което всичко, което бързо и лесно се слага в графата ценно.

Много от младите хора са приучени някой друг да е отговорен за техните действия и бездействия.

Родителите в стремежа си да бъдем най-добрите родители, често изземваме отговорностите от децата си и не успяваме да ги натоварим с доверие и отговорност съответстваща на тяхната възраст.

От друга страна младите хора имат огромен ресурс и всеки може да намери собствения си път да се измъкне от усещането за самото по своя си начин.

Дора Добрева