По пътя на зависимостта

Тя е на 24. Живее в малко градче, близо до София. Участва в дългосрочна програма за лечение на зависимост от хероин. Тя е много красива, умна и е много интелигентна. Знае няколко езика и има умението да взема решенията си светкавично. Ето нейната история на употреба:

Трева

Пуших за първи път на 11 години с едни съученици. Бяхме 6 човека, изпушихме 120-ки в един подземен гараж. Стана ми лошо и припаднах. След това започнах да пуша редовно. В 8 клас от 0,5 до 2 г на ден. Караше ме да се чувствам свободна, спокойна и принадлежна. Всички около мен пушиха. В 12 клас рязко я намалих, защото ме правеше параноидна и напрегната.

Амфетамини

Взех за първи път на 12 години с приятели в едно кафе, в което се събирахме. От първия път, в който употребих, не съм спирала за повече от 2-3 седмици в продължение на пет години. Караха ме да се чувствам все едно съм безсмъртна, бях силна, интересна, креативна и уверена. Употребявах в училище, на купони, а в същото време друсах постоянно от 0,5 до 5 г дневно. Имам няколко венозни употреби, но винаги съм предпочитала да си смъркам.

Екстази

Също опитах за първи път на 12, със същите хора. Не съм употребявала ежедневно, но ми се е случвало да изяждам от 1 до 10 хапчета на партита. Чувствах се свободна, жива и пълноценна. Падаха ми задръжките, предразсъдъците ми изчезваха и бях в мир със себе си. Усещах се съвършена.

Метамафетамини

Употребих за първи път на 15 с тогавашния ми приятел. Друсахме в продължение на месец постоянно от 1 до 5 г дневно, пушихме и смъркахме. След това се уплаших, защото ми се губиха часове, дори дни. Много отслабнах и започнах да си въобразявам, че ме преследват и че всеки иска нещо да ми направи. Реших да спра сама.

През годините съм имала и други употреби – на кристали, но никога редовно. Лятото на 2015 г., когато започнах да употребявам всекидневно в продължение на 4 месеца, както и имам всякакви употреби. Чувствата и усещанията са както при амфетамините.

Кокаин

Употребих за първи път на 15. Редовната ми употреба започна на 18, първия път, в който реших да спирам хероина. Заминах да работя в Слънчев бряг и със стъпването започнах да вземам за 24 часа между 2 и 10 г. Пушех, смърках и в последствие започнах да го вземам с хероина венозно. Употребата на speed ball e най-тежката ми година. Кокаинът ме караше да се чувствам, че все едно съм безсмъртна и неуязвима. Speed balla-a ми даваше всичко, кокаинът ме вдигаше, а хероинът ми даваше топлина и спокойствие.

Хероин

Взех за първи път венозно, когато бях на 15 години с един приятел. Това беше най-спокойният и щастлив момент в живота ми. Усетих много силна принадлежност към себе си и с хората около мен. Бях в абсолютен мир със себе си и се приемах напълно за първи път в живота си. От тогава до 17-годишна не съм употребявала повече, защото знаех какви са последиците от това вещество и се уплаших колко много ми хареса. Когато бях на 17 години, майка ми реши да се преместим в друга държава, защото употребата ми на всякакви други вещества много се засили и вече ми личеше. Отидох на психиатър, защото имах много силна параноя. Изписаха ми успокоителни и заминахме. Там имам приятели от България и в началото се чувствах добре, но в последствие започнах да имам проблеми със съня. Не помня как, но реших, че ще взема материал. Помолих едно момче да дойде с мен до един квартал, който е нещо като гето, защото знаех, че там продават,  и така започнах да пуша. Първият път отидох с него, но после продължих да ходя сама или се срещахме по средата на пътя с дилъра. Там употребявах около 2 месеца и, когато се върнах в България, спрях. Не бих казала, че се бях пристрастила, нямах кризи, само няколко дни не можах да спя. В България започнах да употребявам редовно 2012 год. с последният ми сериозен приятел. 6-7 месеца пушехме на фолио, но в последствие започнахме да го взимаме венозно. След малко повече от година, непрестанна употреба, реших, че искам да спирам и отидох на психиатър да ми предпише нещо за абстиненцията. Схемата беше доста тежка, но така и не успях да изкарам повече от три дни. Затова реших да замина за Слънчев бряг и така всяко лято заминавах да работя там, спирах за 3-4 месеца, но като се върнех обратно в София, пак започвах. Когато заминавах, първите 20 дни пиех MST и диазепам, за да туширам абстинентните синдроми.

Други вещества

Употребявала съм LSD, гъби, DMT, GHB, мескалин, кетамин и много различни успокоителни, приспивателни и антидепресанти, като с ривотрил, диазепам и Xanax имах много сериозна злоупотреба, използвах ги, за да усилвам ефекта на хероина.

Това може да бъде разказа на моето или на твоето дете. Всички ние сме отговорни!

15.06.2017

Дора Добрева