По-добре секс без връзка, отколкото връзка без секс

В леглото няма забрани, изпробвайте всичко, с което е съгласен партньорът ви

Автор: Дора ДОБРЕВА, психолог

И в нашето разкрепостено общество сексът продължава да бъде една от темите табу. На родителите все още им е трудно да разговарят за това с децата си. При интимните партньори подобни разговори също често са трудни. А сексът е важен, тъй като е част от живота на всяка личност. Човек се нуждае да задоволява физическите си потребности, а основната сред тях е сексуалната. Има различни мнения по темата. За някои сексът е свързан с любовта, за други – това не е абсолютна предпоставка. Но и в двата случая той ни носи положителни емоции, разтоварва ни от стреса, освобождава ни от натрупаното сексуално напрежение и прави така, че да надмогнем с лекота ежедневните несгоди и неприятности.

Да успокоиш нервачката

Човек със добра сексуална култура се справя по-добре и с останалата част от живота си. Излъчва увереност и задоволство, а това го прави още по-привлекателен, по-уверен, по-успешен. Един напрегнат ден може да бъде заличен от една приятна вечер. Тогава можеш да потънеш в очите на любимия човек, да се почувстваш привлекателен, значим. Да изпиташ насладата от споделените физически мигове, от еуфорията от чувства. 23-годишно момиче ми е споделяло, че след като заживяла с приятеля си и започнала да прави редовен секс, поведението  тотално се променило: преди била нервна и заядлива, а сега станала спокойна, уверена в себе си и започнала да проявява чувство за хумор.

Любовните романи вредят

Какво означава  хубав секс? Вкъщи е трудно да се говори, в училище също. Преди години сексуалните умения се учеха от  улицата, сега – от интернет и късните телевизии. Виртуалното пространство изобилства от статии, снимки и видеа, където нещата се онагледяват. Всичко това може много да изкриви представите за партньора ни и да ни заблуди и за нашите възможности. Може да ни изпълни с нереални очаквания и след самото преживяване да останем разочаровани, недоволни, изпълнени със страх и съмнения. Затова не бива прекалено да им се доверяваме, а да следваме инстинкта си. Моя пациентка имаше проблеми в сексуалния си  живот, защото беше изчела купища любовни романи и си въобразяваше, че при всеки полов акт светът трябва да експлодира…

В легло с врага

Истина е, че е възможно да се получи добър секс и без връзка, само по симпатия, за една нощ или по-продължително, но без да прерасне в нещо повече. Ала какво се случва във връзка, в която сексът залинява? Тя изчезва. Спира да бъде връзка, превръща се в партньорство от различно естество. Често сексът и интимността се бъркат, но те са нещо различно. Няма спор, че най-удовлетворяващо е да спиш с интимен партньор, а това означава да познаваш много добре себе си и партньора. Да имаш кураж да споделяш слабите си черти с пълното съзнание, че  може да те нарани, ала да не се страхуваш. Как се получава това? Важно условие да бъдем много честни и открити първо със себе си. После да имаме умението да разговаряме с партньора си. Да споделяме нещата, които наистина ни вълнуват и ни харесват. Да се учим да говорим за секс открито, да бъдем готови да възприемем и другото мнение.

Сексуалният мързел ще ви съсипе

Фантазирайте и споделяйте сексуалните си фантазии с партньора си. В сексуалния  живот няма правилно и неправилно, няма норма или стандарт. Всичко, което носи удоволствие, е добро, стига и двамата да са на едно мнение. За да превръщаме сексуалните си преживявания в уникални и незабравими, е нужно да се движим в тази посока. Да правим различни неща, да си позволяваме да бъдем откровени и активни. Сексуалните преживявания са като огъня, не ли го поддържаме, ще загасне. Нужна е грижа всеки ден. Не допускайте сексуалният мързел да се намърда във връзката ви и да обезличи преживяванията. Посещавайте секс магазини и гледайте еротични филми, четете книги и крадете идеи как да разнообразявате своя сексуален живот. Научете се да мислите за секса като за нещо хубаво и потребно. Учете се да разговаряте за секс спокойно и откровено. Заменете думите „трябва“ и „редно и нередно“ с „искам“.  Това ще превърне сексуалния ви живот в едно по-красиво и изпълнено с удоволствия преживявания. Когато решите да направите промени или да експериментирате, обсъдете това с партньора си предварително, защото една неочаквана промяна може да доведе до конфузен момент.  Вървете заедно към промените, правете нещата заедно.

5 съвета за любовна игра

Ето пет основни съвета, за да бъде сексуалната игра вълнуваща:

1. Трябва  да познавате добре себе си и  партньора си.

2. Да сте открити и честни в разговорите и преживяванията, свързани със секса.

3. Да бъдете активни, да търсите разнообразието в леглото, без да се срамувате.

4. Не се променяйте насила.

5. Вярвайте, че вие заслужавате най-доброто, че имате право да искате и да бъдете себе си.

 

 https://www.marica.bg/%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81-news330488.html