Положителният ефект на Escape room

Дора Добрева

Дигиталната пристрастеност става все по-лесно видима и си има доста добра компания – наркотици, алкохол, хазарт и разни други неща.

Escape room не гарантира отдалеченост от зависимост, но са възможност да си прекара добре времето и то безопасно. Дават възможност за истински преживявания. Да се работи в екип и да има забавление  е истински подарък. Друго предимство на Escape room е, че възрастни и деца могат да играят заедно.

Игрите (и в частност Стаите на загадките) могат да имат наистина положителен ефект върху човешките отношения. От друга страна решаването на загадката е една истинска тренировка на за мисълта.

Тази тренировка увлича, дава възможност да се забравят ежедневните теми, зарежда с адреналин и е много забавно. Идеята, че е  нужно да се формира отбор подтиква към инициативност и задвижване към реализиране на идеята.

Самата идея, че правим нещо различно вече стимулира произвеждането на хормоните на щастието, спокойствието и удовлетвореността. Удоволствието от решената загадка е водещо.

Мисли се бързо, съобразяват се много различни фактори, използват се натрупани знания от предишен житейски опит. Някак си всичко придобива видим смисъл. Докато се търси решение на загадката настроението е много добро, общува се с приятели и всеки е полезен с нещо.  Има възможност да се разпознае и изрази емоцията по един истински здрав начин.

Психолог Дора Добрева