Повишената тревожност

imgresПовишената тревожност ражда кошмари : Мъж заключва терасата, за да не изхвърли детето си

От паник атаката не се умира и не се полудява, но потърсете специалист
Автор: Дора Добрева
27.09.2014

Твърде много хора страдат от повишена тревожност, която силно влияе на ежедневните  им преживявания.Тревожността е неизбежна част от живота на всеки човек. Ежедневно се попада  в ситуации, в които е уместно, логично и напълно естествено да се изпитва известна тревожност. Естествено е, когато се  попадне в ситуация,  свързана  с възможност за загуба на  нещо или на някого, за провал,  да се изпитва някаква тревога. Тревожността се превръща в проблем, когато започва да ни пречи на обикновените неща от ежедневието. Когато човек изпитва твърде дълго време повишена тревожност и натрупана негативни емоции, без да се научи да се отпуска, да си почива и да се разтоварва от негативизмите, тревожността може да прерасне в тревожно разстройство, паническо разстройство. Да доведе до различни фобии или до социална тревожност…

Добрата новина е, че спасение има. Дайте си сметка нуждаете ли се  от помощ, ако това е така, потърсете. Посетете  добър психолог. Има много литература, ако  желаете да  направете план как да се справите с тревожността сами и  го следвайте. Не се отказвайте. Никой не заслужава да живее в плен на тревожността.

@ins_sub: Будя се от страх, че ще умра!

Причините за тревожните разстройства са разнообразни и различни за всеки човек. Това може да бъде наследствена предразположеност. Обстоятелства от детството, породили чувство на срам и несигурност. Натрупващ се с времето стрес. Макротравми или натрупани микротравми.

Добре е да се знае, че от паник-атака не се умира и не се полудява. Това е силен аргумент за мотивация на хората, страдащи от тревожни разстройства, за да се справят. Съвременното лечение е свързано с усвояване на определени умения, като релаксация, контрол над паниката, промяна в начина на живот и личностно промени, както и медикаментозна подкрепа.

И.Т.  е   медицинска сестра, която се  буди  внезапно почти всяка нощ, около два часа след като заспи. Тя е със стегнато гърло и препускащо сърце, замаяна е и се страхува, че ще умре. Цялата се тресе, но няма представа защо. Много нощи кръстосва дневната си. Решава да посети лекар, последват редица изследвания. Оказва се че няма физиологична причина за тези усещания.

Секретарката: Заживях като в разказ на Кафка

Техническата секретарка Марияна Т. работи  в търговска фирма. Спохождат я  пристъпи, когато  се озове сред много хора или когато е в затворено помещение. Устата пресъхва, получава сърцебиене. Тя се страхува да не изгуби контрол над себе си. Ужасява се какво ще помислят другите за нея, ако изпадне в неконтролируема паника пред тях. Започва да се затваря сама вкъщи. Избягва да излиза, страхува се да посети дори магазина в квартала. Изпитва силни съмнения, може ли да се справи с работата си. Отива в офиса на сила, ала само след няколко минути я обзема силно желание да си тръгне, защото се страхува да не загуби контрол над себе си. Споделя пред приятелки, че е станала като героиня от произведение на Кафка. След посещение при психолог е предписана програма, която помага да се справи с пристъпите си.

Инженер крие ножовете, за да не посегне на жена си

Инженер Петър С. е силно притеснен от една своя боязън, за която  не може да сподели пред  никого. Бои се да разкаже за това  дори на съпругата си. Докато помага да се приготви вечерята и борави с кухненските ножове,  се страхува от нещо на пръв поглед налудничаво. Мисли, че ще полудее, ще грабне ножа и ще нарани жена си  и детето си. Изпада в паника и започва  да прибира всички остри предмети. Заключва ги по шкафчетата, носи ги тайно в мазето.  Монтира ключалка на вратата на терасата и започва да я заключва, понеже се бои,  че ако полудее, може да хвърли собственото си дете от балкона или самият той да скочи. След като месеци наред преживява тези кошмари, решава да посети психолог. Оказва се, че няма пряка физиологична причина за тези пристъпи, и също му е предписана програма.

Помощ! Смятат ме за грозен, глупав и отблъскващ

Строителят Стоян Х. от година и половина изпитва силно притеснение да говори с хора, независимо дали ги познава или не. Ограничил си е контактите до един- единствен приятел и колега. Мисли, че всички други го смятат за грозен, глупав и отблъскващ. Когато все пак се налага да контактува с някого,  изпитва силно притеснение, изчервява се, мислите му изчезват от главата, а сърцето му подскача. При общуването с жени изпитва същите притеснения, само че двойно усилени. Не може да си намери приятелка, животът му става все по-самотен…

При него, както и при останалите клиенти тревожността е излязла извън контрол. Всеки един от тях се чувства безсилен да контролира случващото се. Това чувство на безсилие  поражда още по-голяма тревожност. Тревожността спъва нормалното им функциониране.

=соматичните симптоми=

Чувството за тревога и безпокойство започва да се превръща в проблем при следните соматични симптоми:

Ускорен пулс

Мускулно напрежение

Гадене

Сърцебиене

Сухота в устата

Потене