От грижовна майка – палава любовница

Дора Добрева

logo_marica

Двойка с 12-годишен семеен живот посещават кабинета ми с молба за помощ. Заявяват, че се обичат, че се уважават и че оценяват колко са важни един за друг. Въпреки всичко, през последната година и половина нещата между тях в интимен план не се случват. УЖ всичко е наред, а не е. Нямат сексуално желание, липсва физическо привличане. Той работи много, тя също. Десетгодишният им син запълва голяма част от празнината между тях…

Той уморен, тя угрижена

Мъжът и жената не прекарват никакво време заедно. Той играе футбол три пъти в седмицата, тя ходи на йога. Често се случва в събота и неделя той да е на работа. В редките уикенди, когато той си е вкъщи, тя очаква да ги прекарат според нейните представи за почивен ден на едно добро семейство: Да станат рано, да закусят, да свършат някои задачи. Той обаче е уморен и му се иска да поспи поне до обяд. Нейните очаквания го натоварват, той не успява да си почине, преживява се като несправящ се и изпада в лошо настроение. От това жената също се ядосва и ако съпругът случайно пожелае някаква интимност, тя категорично отказва. Двойката не желае да пуска трети човек между тях. И двамата се нуждаят от вниманието, топлината и ласките на другия. И двамата не го споделят. За да се подобри животът в тяхната спалня, е необходимо да започнат да разговарят откровено за чувствата си, емоциите и преживяванията си. Да ги споделят, без да бъдат критикувани, поучавани от другия партньор. Да правят заедно някакви обикновени неща във възможно за двамата време. Средствата, които изкарват, работейки много, не им помагат да бъдат щастливи.

Ожених се за строга началничка

Семейна двойка с две деца също имат сериозни затруднения в интимния живот. Съпругът споделя, че изпитва страх от жена си, понеже често я възприема като събирателен образ между строгата майка и още по-строгата началничка. Живее в постоянно очакване, че ще сгреши и ще бъде нахокан. Има усещането, че каквото и да направи, не е достатъчно.

Напоследък се преживява като много неуверен и това се отразява и в другите сфери на своя живот – избягва приятелите си, намалява социалните си контакти и ангажименти, защото, като не се справя в спалнята със собствената си съпруга, едва ли ще се справи добре другаде. Тя пък се преживява като уморена непрекъснато да тича след него, да го контролира и да го предпазва от грешки. През годините се е опитвала да му дава възможност да осъществи и грешните си решения, за които и досега понася някакви негативи. Мислят си за раздяла, но се оказва, че отивайки на почивка за няколко дни без децата, нещата ме>кду тях се случват по един много добър и приемлив начин. Резултатът в спалнята е отличен, успяват да се забавляват и извън нея. Тя е започнала да мисли, че е крайно време да разкара от спалнята малкия си 5-годишен син. Започва да осъзнава, че ако продължава да има поведение на контролиращата майка, съпругът ще има поведение като непослушен син. Сега предстои трудната задача от строга майка да се превърне в палава любовница.

Трети не решава проблемите в леглото

Това, което семейните двойки най-често пренебрегват, са откровените разговори за тях самите. За това, как се чувстват, как се преживяват, за какво мечтаят и как да се забавляват заедно. Темите, свързани с работа, пари и фамилни взаимоотношения не допринасят за отношенията в спалнята. Двойката трябва да полага грижи, да влага ресурс в това в леглото да се случват разнообразни, интересни и приятни преживявания. Напълно приемливо е използването на фетиши или реализирането на някои сексуални фантазии. Партньорите трябва да имат доверие един към друг, за да могат да споделят потребностите си. Изглежда лесно и дори в определени моменти приемливо да бъде допуснат трети човек. Това може да раздалечи още повече партньорите и да доведе до тяхната ефективна раздяла. Затова, преди да тръгнете да търсите извънбрачен партньор, задайте си въпроса „Какво мога, какво искам да променя в моята спалня с моя партньор в моето поведение?“. Ако имате нужда от промяна, променете първо вашето собствено отношение към себе си и към сексуалните игри и чак тогава се запитайте какво различно искате от вашия партньор. Много е трудно да намерим човек, с който да влезем в брачни отношения, а щом това се случи, още по-трудно е да поддържаме интереса и страстта…