Неуверен в себе си!

Психолог Георги Велинов

Хората, които са с липса на увереност в себе си познават страданието отблизо – толкова близо, че става част от същността им. С времето неувереността прераства в постоянно усещане за несигурност и убива стремежа за израстване, в редица сфери от живота. Можете да разпознаете това чувство, когато мислите:  „другите са много повече от мен“, а „аз не съм достатъчно добър като тях“. Тези мисли се вкореняват дълбоко в убежденията на хората с липса на увереност в себе си и разграничават мен от другите по много показатели. Какво разделя мен от другите тогава? Защо другите имат добро самочувствие, а аз не? Отговорът е в преживяването за успех и в начина, по който възприемаме развитието си.

 Голямата разлика в резултатите на успешните хора и неуспешните (в здравето, бизнеса, живота) е, че успешните хора са целеустремени да извлекат от ситуациите онези неща, които да работят за тях, а не да играят роли на жертви и да търсят причини как и защо нещото не може да стане! Истината е, че успешните хора са се проваляли много, но си позволяват да мислят за това като сурови уроци, а не като трагична безизходица.  В преживяването за успех и неуспех има една тънка въображаема преграда, която не зависи от интелигентността на човек или неговите ресурси, а във вярата и увереността, че целите са постижими и случващи се.

„Да, сбърках! Няма да направя същата грешка отново! Продължавам напред!“

Всички сме уязвими, преживяваме несигурности и провали. Някои от нас се доверяват на това да продължат напред, след което нещата ще се подредят. За всекиго има място под слънцето, стига да си отвориш очите за това, откъде идва светлината и топлината в живота ти.

Формирането на неувереност в себе си е следствие на негативни опити да се постигнат желаните резултати. Няма значение дали произтича от най-ранните детски спомени или се развива на по-късен етап. Има значение това, че създава компилация от страхове, ограничаващи здравомислещия подход към живота. Предлагам ви 15 идеи, свързани с неувереността в себе си, за които да помислите:

1. Вярата в себе си започва отвътре

„Успешният човек е този, който си построява къща с тухлите,

които другите са хвърляли по него“

(Дейвид Бринкли)

  Винаги ще има хора, които няма да ви уважават и зачитат и те се увеличават винаги когато се чувствате смазани от някой провал или грешка. Вглеждането в чуждото одобрение не развива, защото забравяме да гледаме със сърцето си. Чувствителността към критики отправена от другите е специфична черта на хората с липса на увереност в себе си. Те се опитват да ги избегнат и затова не правят нищо. В другия случай приемат критиката като нещо обидно и действат без да мислят, под въздействието на гневните си импулси. Ще разпозаете критиката от обидата по това, че критиката има за цел да посочи поведение, което е вредно, но е възможно да се промени, докато обидата унижава личността като й поставя етикети, без да има шанс да се поправи. Не на всяка критика може да се вярва, особено ако е възглед на ограничен брой хора, но най-вече и когато не дава препоръки каква промяна е необходима и възможна. Запомнете: без критичност няма „Продължавам напред!“, тъй като урокът не е бил усвоен.

2. Ти не си твоите успехи и провали.

„Запомни – провалът е събитие, а не човек“

(Зиг Зиглар)

            Кои сме ние като хора е изводимо от нашите характери, а не от резултатите ни. Начертайте си таблици и ги попълнете, като си дадете сметка за това на кого си помогнал в нужда, на кого не си; кога си защитил приятелство, кога си го предавал; кога и в кого създаде любов, на кого не даде. По тези действия, а не от резултата разбираме какво има вътре в нас. А, сега опитайте да попълните наново таблиците като ги свържете с вашето настояще. Използвайте уроците на вашето минало, то е извор на мъдрост.

3. Животът е твой! Изживей твоята истина!

„Зная какво правя, зная истината и не не трябва да бъда това,

което ти искаш от мен. Аз съм свободен да бъда това, което искам“

(Мухамед Али)

Човек не може да повярва в себе си, докато отделя време в това да постига очакванията на другите за него. Да изживеете истината си, е, да постигнете вярата в самия себе си.

4. Продължавай напред!

„Възможностите не чукат на вратата;

а се случват тогава, когато ти тропаш по вратата“

(Кайл Шандлер)

Винаги ще има времена, в които да се откажете изглежда единствената опция. Въпреки това – те са рядко! Доверете се на това, че сте на точното място, което ви е нужно и се опитвайте да правите малки крачки за себе си напред ,в тази реалност.

5. По-близо си, отколкото си мислиш

„Множество провали в живота се случват на хора,

които не са били наясно колко близо са били до успеха,

тъкмо преди да се откажат“ (Томас Едисън)

Винаги ще има тестове по пътя ви, за да направите нещо значимо. Сякаш Вселената иска да разбере от нас колко силно желаем да постигнем целта си. Успехите идват в постоянството, след изтощението. Не става въпрос обаче да прегорите! Планирайте почивките си така, че да служат за презареждане. Възможността да презаредите и да се отпуснете е част от постоянството.

6. Можеш да станеш по-добър!

„Големите хора са всъщност малки хора, които не са спирали да растат“

(Кристофър Морли)

Няма как да бъдеш стопанин, още с първото влизане в къщата. За да притежаваш нещо (успех) първо е нужно да го обитаваш (работиш). Няма такова нещо като „най-добър“, защото винаги ще има някой, който също е бил, е или ще е толкова успешен. Човек, който е добър в нещо е работил да достигне максимума от себе си; да развива уменията и способностите си.

7. Не определяй себе си само като един-единствен момент в живота

„Първата стъпка към успеха е крачката,

в която отказваш да останеш в оковите на средата, в която първоначално си се открил“

(Марк Кейн)

 Кои сме ние и на какво сме способни не е огледален образ на сегашните обстоятелства и събития. Позволението да мислим за себе си отвъд моментната ситуация, дава възможност да се видим в пълните си форми. Правете разлика в: „мисля за себе си, че аз съм…“ и „аз съм…“. Твърденията не са факти, а мислите са хипотези.

8. Ти се развиваш!

„Никога не е твърде късно да станеш това, което си могъл да бъдеш“

(Джордж Елиът)

Красивото в живота е, че ни дава възможности да израстваме и да продължим да се развиваме към все по-добрите форми на самите себе си. Знайте, че всеки ден допринасяте към процеса да станете тези, които вътрешно сте предопределени да сте.

9. Разруши големите цели!

„Този който премества планини, започва с носенето на малки камъни!“

(Конфуций)

Съмненията в себе си се увеличават толкова повече, колкото се увеличава и тревожността, поради разминаването на това къде сме сега и къде искаме да бъдем. Когато целите са твърде високи, а успехите все още са в зародиш, реалната самооценка се разрушава. Това е сякаш да си в подножието на планина, да впериш поглед в някой висок връх, от когото те делят километри и да се опитваш да го изкачиш само като наблюдаваш крайната точка на пътуването. Големите цели понякога нямат стойност, дори при постигането им, ако човек е загубил връзката с пътя си. Когато застанем пред нечия планина от големи цели и изберем накъде да се насочим, започваме да търсим пътя си като гледаме придвижването ни да е крачка по крачка. Големите скокове са опасни, когато изкачваме големи планини. Винаги можем да поспрем и да се ориентираме наново. Не винаги онзи, първоначалния връх е този, който ни е по възможностите, а понякога и по желанието. Въпросът е към каква красота и удовлетвореност се стремим. Малките цели дават възможност да има постигане на големите.

10. Намери кураж!

„За да успеете, желанието за успех е необходимо да бъде по-голям от страха за провала“

(Бил Козби)

Желанието да преминете през нужните изпитания, през причините за вашите вътрешни съмнения е необходимо да бъде по-голямо от желанието да останете на мястото, в което сте в момента. Не живейте в момента, а навместо това намерете куража да се изправите срещу страха си, който ви връща назад.

11. Ти контролираш историята.

„Аз мога да се променя през това, което ми се случва.

Но аз отказвам да съм безсилна пред това.“

(Мая Ангелоу)

Вътрешният ни диалог (термин от когнитивно-поведенческата терапия) разкрива как се виждаме и какво мислим за себе си. Бъдете мислещи в отговорите си към настоящите събития и започнете диалог в себе си, който извлича урока, подкрепя решението за промяна, отглежда новите цели и утвърждава постигането им. Препоръчваме ви тази последователност!

12. За да победиш в живота, трябва да усетиш нуждата да влезнеш първо в играта.

„Не можеш да очакваш, че ще направиш забивка, ако не ти се става от пейката“

(Майкъл Джордан)

Запомни – животът не се определя от печалби и загуби, а от преживяванията им. Днешните решения и действия се отразяват като ехо в далечността на утрешния ден. Направете нещото, каквото ще да е то, за да останете в играта.

13. Фокусирай се в доброто

„Аз откровено мисля, че е много по-добре да си провал в нещо,

което обичаш, отколкото да си успешен в нещо, което мразиш“

(Джордж Бърнс)

Винаги има добрини, за които си струва откриването, докато живеете собствената истина. Когато избирате да направите неща, от които сърцата ви бият устремено, успехите сами започват да идват към нас.

14. Намери уроците!

„Характерите не се изграждат от лесното и тихото.

Само чрез преживяването на изпитания и страдания душите стават

устойчиви, вдъхновени, амбицирани и постигащи успехите“

(Хелън Келър)

Когато уроците ни формират, те изграждат у нас увереността в собствените способности и знания. Учим се на това от какво имаме нужда, за да живеем по-добре отреденият ни живот.

15. Празнувайте уникалността си!

„Бъди себе си; всички останали роли вече са заети от другите“

(Оскар Уайлд)

 Позволете си да бъдете себе си, бе да се сравнявате с другите. Нужно е да отпразнувате всичко, което ви е довело до тук, защото сте единствените, които ще живеете живота си и всичко което ви поднесе и което сами ще направите с него.

„Вярвам в себе си! Тази убеденост е причината да се развивам отново и отново.“ 

Вярвайки в себе си ние тестваме, експериментираме, пробваме нови неща, дори когато вътре в себе си усещаме несигурност. Ако не вярвате в нещо, че е възможно да работи за вас, тогава трудно може да направите прогрес в живота си. Няма значение колко добра е една идея, нищо няма да проработи за вас, ако не вярвате в идеите си. И нещо много по-важно, нищо няма да проработи, ако не вярвате в себе си.

Да продължим напред!

Психолог Георги Велинов

0894674526