Много ме обича! Преби ме само два пъти

logo_marica

Истината за отношенията между хората е относителна. Често се случва да срещнем случайно някого и да изпитаме силна симпатия или антипатия, без да можем да си обясним логичната причина за това. Хубаво е да се доверяваме на инстинктите си. Ала още по-хубаво е да имаме предвид няколко неща, които оказват силно влияние на връзките ни с другите хора.

Тези връзки не създават щастието, само го отразяват. Щастието е вътрешно усещане, въпрос на избор и решение. Всеки човек сам може да реши дали да бъде щастлив. Отношенията ни с другите са огледало на нашето вътрешно щастие. Те само ни помагат да го видим, споделят го с нас или участват в отпразнуването му. Щастието е въпрос на подреждане на нашите мисли, вярвания и отношения към нас самите, към другите и към нещата, които се случват.

УСПЕШЕН, НО НА КАКВА ЦЕНА?

Една притеснена жена ми разказва за затрудненията, които има с двамата си пораснали синове. Едното момче много учи, работи, полага големи усилия и бележи големи успехи, но е самотно и тъжно, все недоволно от другите и от себе си. Другият й син я кара по-отгоре, справя се някак с нещата от живота, ала винаги е доволен и усмихнат. Често се шегува,
опитва да те разсмее, обясни ми тя. И двете са нейни деца, в една къща ги е гледала, но сякаш малкият син просто е решил да бъде щастлив.

НЕ СЛУШАЙ, А ГЛЕДАЙ

„Той много ме обича и ми го казва непрестанно, споделя момиче. Досега само два пъти ме е ошамарил, но аз си бях виновна, постоянно го предизвикам. Той страшно държи на мен, разрешава ми да се виждам с приятелките си и да си довърша образованието. Не ми позволява да закъснявам вечер, но така е редно.“ Тази девойка трябва да запуши ушите и да си отвори очите. Важно е какво говори човекът до нея, но по-важно е какво върши. Езикът кокали няма, е казал народът. Често разминаването на думи и дела говори за дълбоки проблеми както на самата личност, така и на отношенията с останалите.

НЕПРЕСТАННО МЕ СЛЕДИ, ПИСНА МИ

40-годишна жена споделя, че не понася съпруга си, тъй като се отнасял зле с детето им, ала тя не можела да направи нищо. Била напълно зависима от него. Той я контролирал финансово, изисквал да знае всяка нейна стъпка. Правел ненадейни проверки къде е, с кого излиза…

Немислимо е да създадете здрава връзка, ако нямате достатъчно доверие и отговорност. Най-сигурният начин да я провалите е, ако изпитвате чувство на страх и усещане за даденост. Свободата в една връзка дава възможност тя да пребъде при житейските изпитания.

ПАК ЛИ ЩЕ МЕ ИЗОСТАВИ

Най-важното пътуване, което човек предприема в живота си, е пътуването към себе си. Опознавайте своите чувства и емоции. Учете се да ги наричате правилно и търсете причината за тях.

Жена споделя как се е ядосала на невинна постъпка на нейния партньор, защото си въобразила, че дава знак, че ще я изостави. Това вече се случвало няколко пъти, затова побесняла. Изучавайки емоциите си обаче, тя разбрала, че реагира с гняв на всичко, което напомня за моментите, когато наистина са я изоставяли. След като проумява причината, тя
коригира отношението си към партньора. И сега живеят спокойно.

Бъди огледало

Когато пристъпвате към друг човек, е добре да помните, че е възможно в душата му да има болка, за която не сме се досетили. Не лишавайте човека до вас от възможността да сподели. Можете да бъдете лъч надежда или да сте огледалото, което отразява тази надежда. Бъдете едно от двете всеки път, когато ви се отдаде възможност.

Дай му свобода

Някои хора няма да останат в живота ви. Те само минават през него, за да ви дадат нещо – може би урок, който имате нужда да научите, или спомен, който ще ви кара да се усмихвате по-късно. Не опитвайте да ги задържите на всяка цена, ако настъпи моментът на раздяла. Бъдете готови да пуснете човека до вас на свобода и да продължите напред в живота си.