Методи за справяне тревожно и паническо разстройствo

Усвояване на умения за релаксация.

  • Упражнения за правилно дишане. Това изисква усилие което, което да се прави всеки ден от мен самия. Например всекидневно практикуване на коремно дишане или правилно дишане могат да облекчат до голяма степен тревожните състояния.
  • Физически упражнения. Програма от физически упражнения може до голяма степен да облекчи симптомите на тревожността.
  • Хоби. Занимания, които ни доставят истинско удоволствие. Това е нещо, който се изработва главно чрез ръцете ни. Концентрацията ни върху нещо приятно ни дава възможност да сме по-спокойни и тревожните симптоми се разреждат.

Контрол върху паниката.

  • Научете се да разпознавате първите прояви на паническата атака. Създайте си техника, която да ви помага да преодолеете негативни мисли като „ В капан съм“, „Ще полудея“, „Ще получа инфаркт!“
  • Научете се да се шегувате със състоянието си. Говорете за това, облечените в думи страхове, не са чак толкова страшно. Това е като да светнеш лампата в тъмната стая. Веднъж осветени, страховете ни не са толкова страшни.
  1. Посетете кабинета на психиатър, ако наистина не можете да се справите. Медикаментите ще ви подготвят да имате силата да правите всичко, което е необходимо, за да промените живота си.
  2. Подберете внимателно и отговорно психо терапевта, който ще използвате като водач в лабиринта на тревожността си.
  3. Опитвайте всяка техника и система, която ви се стори приемлива, ако не ви помогне напълно, ще трупате опит и ще се доближавате до успеха.

Дора Добрева