Мама и татко се разделят! Ами сега?

imgres

Децата често изпитват огромна вина за разпада на брака Не позволявайте да си мислят, че губят единия си родител
Автор: Дора ДОБРЕВА, психолог

Не ни увреждат самите събития, които ни се случват. Уврежда ни и ни натоварва значението, което отдаваме на тези събития. Самият развод сам по себе си не е опасен за децата. Опасно е отношението между родителите и тяхното отношение към рожбите им по време и след развода. Допускат се много грешки и се нанасят много щети.

Време разделнопри кого да остана?

Редица проучвания показват, че скандалите между мама и татко нанасят огромни травми върху децата. Те  често се мислят за отговорни за раздялата. Изпитват чувство на вина. Добре е големите да намерят време да им разяснят  причините за развода и да се опитат да ги освободят  от усещането за  вина и отговорност. Раздялата обикновено е свързана с много емоционални моменти. Родителите са заети да спасяват себе си, да доказват, че няма друга алтернатива, и забравят, че и техните рожби в този момент имат нужда от сигурност, спокойствие и защита. Често по-малките  не знаят какво точно означава думата развод и това много ги тревожи. Те възприемат разпада на брака, сякаш губят единия си родител, а това не е така.

Често се случва по време на развод родителите да се изолират и да не се срещат с роднини и приятели, това също допринася за тревожността при децата. Добре е близките също да се грижат и да подкрепят малчуганите по време на развода, а и след това. Могат да им се причинят трайни емоционални увреждания,  когато  карат малките да взимат тежки решения за това при мама или татко да останат или кой от двамата  да подкрепят.

Демонстрирането на лошо отношение между бившите брачни партньори опустошават невръстните  душички.  Те несъзнателно започват да обичат и да имат по-добро отношение към единия родител и това подклажда чувството им за вина.

Не крещете, усмихвайте се

Често в стремежа си да спестят на  децата си  болка и разочарование, големите измислят лъжи. Никой не обича да бъде лъган, дори за неприятните неща. Подгответе децата си и им кажете истината.

По време на развод родителите преживяват много драматични  моменти, уморени и изнервени, понякога не им остават сили да се забавляват, да се усмихват, да обръщат достатъчно внимание на рожбите си.

От огромно значение е как ще бъде съобщено намерението за раздяла. При възможност е добре майката и бащата  заедно да оповестят какво решение са взели. В спокоен разговор да се разясни по подходящ за възрастта на детето начин причините за това решение. Не бива да се оставя то да започне да мисли, че по някакъв начин е виновно или отговорно за раздялата.

Добре е причината за развода да се разпредели между двамата. Ясно е, че има различия между тях, щом са се решили на тази кардинална стъпка, но за детето е важно да знае, че мама и татко са добри и те продължават да го обичат и да се грижат за него. Така то ще се усеща по-спокойно и по-сигурно.

Няма правилни и грешни емоции

Важна роля в преодоляването на травмите, свързани с раздялата, е показването и обработването на емоциите. Детето трябва да има право да покаже емоциите си. Родителите, които са на прага на емоционално изтощение, често се опитват да скрият вълненията си от рожбите, с цел да ги предпазят, но това има обратен ефект. Малките чуват мама да плаче тайно и този факт ги обърква и ги кара и те да крият своите душевни преживявания, което понякога може да прерасне в гняв, агресивно поведение или да започнат да правят всичко напук. Затова им показвайте вашите емоции, позволете си да поплачете пред тях, да се смеете и да се радвате. Това е удачен начин да ги научите, че няма правилни и грешни емоции и че няма нищо лошо да си показват вълненията и те самите.

Дайте възможност на децата да задават свободно въпросите си. Приемете факта, че те ще се опитат да ви помирят, и разговаряйте за това открито и честно.

Думите, които никое дете не бива да чува: 

Майка ти те продаде за 2000 лева.

Баща ти те изостави заради една никаквица.

Сега сме си само двамата – ще се оправим някак си…

Ще издържим – сега ти си мъжът в нашата къща.

Избягахме от тиранина

При мен дойде едно 17-годишно момиче, което живее само с майка си и малкото си братче. Успели са да избягат буквално от тираничния  баща тормозител. Живеят разделени от 4 години, без фактически развод. Ето какво ми довери момичето: „Щетите, които се нанасят с раздялата върху децата, са огромни. Няма голямо значение на каква възраст са. Единият родител винаги бива намразен и недоразбран. От друга страна, големите никога не се разделят наистина. Между тях винаги остава едно поле от купища недоизказани емоции и лошото според мен е, че децата обират тези емоции и ги съчетават със своите. Винаги носят спомена за всичко това като белег…“.

Малки правила

Добре е да не се карате. Ако все пак не можете да го избегнете, правете го  далече от децата.

Намерете време да обясните на рожбите си, че  се развеждате, но въпреки това ще продължите да ги обичате и те винаги ще могат да разчитат на вас.

Никога не ги карайте да изберат между мама и татко.

Ако вече сте разведени, не използвайте децата си като шпиони или куриери.

Независимо какво се е случило между вас, запазете доброто възпитание и показвайте уважение към бившия си брачен партньор пред децата си. Помнете, че е другият родител на вашето дете.

Подгответе децата си и им кажете истината.

https://www.marica.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82!-%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0-news320175.html