Малки стъпки срещу тревогата

Дишане на стол

Докато човек диша – има живот. Когато човек задържа дишането си, лишава тялото си от правилен поток на кислород, което не може да се сравни с никоя друга загуба. Всяко друго влияние въру тялото ни, може да се остави на заден план и не е толкова значимо. Осъзнаването на това може да се превърне в голямо наше предимство в усилието ни да се измъкнем от тревогата или да заличим щетите от стреса.

За да се случи това е необходимо да се научим да дишаме правилно. Най-добрия начин за усвояване на това умение е да посетите специализирани курсове за правилно дишане. Ето няколко лесни стъпки за начало. Стойте добре изправени. Опитвайте се да дишате с целия капацитет на белите дробове. Отпускайте тялото си при издишване. Ето едно лесно упражнение : Седнали сте на стол, хванете с две ръце седалката на стола и издърпайте на горе, сякаш се опитвате да вдигнете стола. Така ще създадете напрежение в ръцете, стомаха и другите мускули на тялото. Поддържате напрежението в целия организъм и задръжте дъха си. Бавно издишайте през носа и отпуснете тялото като постепенно освобождавате седалката на стола. Когато издишате се отпуснете напълно. В тялото никъде да не остане напрежение. Изпълнете упражнението няколко пъти. Ако имате някакво заболяване посъветвайте се с лекуващия лекар преди да правите това.

 

Упражнение 2: „свещ“

Като  релаксираща техника може да използвате дишането с горяща свещ. Поставете една свещ на масата и седнете пред нея така, че пламъка да е на 15-20 см от устните ви. Поемете си въздух и внимателно издишвайте, така че ъгъла на пламъка да не се променя докато завършите издишването. Правете това упражнение в продължение на около пет минути. Така ще се научите да релаксирате чрез издишване, нещо което може да се прави на всякакви места и ситуации. Докато се упражнявате пламъка на свещ може да мислите как изгаряте цялото психологично натоварване, което не ви харесва, което ви пречи да живеете свободно и щастливо.

Дора Добрева