Любов и изневяра в нета

imgresВсе повече двойки се разбиват заради тайния живот на единия от партньорите във виртуалното пространство

Автор: Дора Добрева
06.09.2014   |   22:18

Дора Добрева е консултативен психолог, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. Ръководител е на екип в частен кабинет, където работи с хора със затруднения в поведението и адаптацията, тревожни и панически разстройства, ниска самооценка, затруднения в социалната адаптация, зловредни навици, пристрастеност, хранителни разстройства и др.

Ровенето в социалните мрежи вече е начин на живот. Едни сърфират само като воайори, за други това е единственият начин да намерят сродна душа. Какво означава това? Улеснение ли е или е лесно достъпно зло? В ерата на IT технологиите общуването между хората стана по-лесно, а факторите „разстояние“ и дори „език“, отдавна не са бариера. Контактът в мрежата позволява първоначално да скрием голяма част от своите недостатъци и в същото време да идеализираме обекта на чат до съвършенство, според личната ни физическа, физиологическа, психологическа и т. н. потребност. Обикновено виртуалните запознанства започват плахо, следват „общи интереси” и „взаимно привличане”, което може и да прерасне в любов. Напоследък все по-често семейни хора се пристрастяват към случайните връзки в нета. И логично – броят на разводите причинени от виртуална изневеря лавинообразно расте, отчита статистиката. Следва да се отбележи също, че запознанството в мрежата улеснява разпада на семейството. Виртуалната любов, колкото се развива бързо, толкова бързо се разпада и много рядко стига до „Менделсоновият марш”.

Четири истории

1. Тя отлетя безвъзвратно в нета

Един мъж, мой пациент, ми разказа как след 25 години брак е силно притеснен за отношенията със съпругата си. Знаеше, че се случва нещо нередно, но не можеше да се справи с проблема и търсеше помощ. Съпругата му започнала да прекарва по няколко часа пред компютъра. В началото слушала музика, разглеждала снимки и си пишела с приятели. Времето пред екрана ставало все повече и повече. Ставала от масата по време на вечеря, само да погледне нещо, после той уморен задрямвал, а тя го подканяла да си легне и пак сядала на компютъра. Случвало се той да се пробуди, без да знае точно колко е часът, и да вижда, че я няма до него, ставал, подканял я да си легне, тя казвала Идвам, той заспивал и така се стигало до момента, в който червейчето на съмнението го заяло. Започнал да се вглежда в компютъра. Забелязвал, че когато влезе в стаята, тя минизира прозореца на монитора, когато не усещала, че я гледа, изпращала картинки с туптящи сърца на някакви хора, пожелавала им добро утро, казвала им лека нощ по интимен начин. Зачудил се каква ли е причината неговата съпруга да прекарва вечерите с гръб към него. Попитал я. Тя му отговорила, че слуша музика, че споделя клипове с други хора, които харесват същата музика. В един момент той стигнал до извода, че съпругата му все по- дълго и все по-категорично отсъства от техните вечери. Ставала нервна и раздразнителна, ако няма връзка с интернет. Имали 25-годишен брак и едно пораснало дете. Научени били да правят повечето неща заедно. В един момент съпругата му признава, че е влюбена в друг и иска да го напусне. Човекът се почувства отчаян, не знаеше какво се случва. Въпреки усилията, които и двамата положиха следващите няколко месеца да запълнят пукнатините помежду си, все пак те се разделиха. Тя тръгна по неизвестните пътеки на авантюрата, а той остана у дома като пазител на семейните ценности. Изправен пред предизвикателството да се научи да опознава и приема живота на самотния човек. Двамата вече не можели да бъдат „НИЕ“.

2. Замени брачното ложе с виртуален секс

Друг мъж ме попита как да прости на съпругата си. Беше я „хванал“ да си пише с разни мъже много лични и интимни неща, според него тя беше правила виртуален секс с тях. Заедно са от 20 години. Имат големи деца. Никога не са си изневерявали. Опитал се да забрави нейното залитане, но не успял. Много я обичал, но много страдал. Искал да спаси семейството си. Проблемът е, че не можел да забрави. И я тормозел, натяквал . Нямал  доверие. Тя спряла, но той не могъл да се успокои. Живеят в малък град и всички разбрали за проблема им. Променили се, опитали се да изгладят проблема около тях, но не станало.Той се сещал за нейните писания. Карали се. Не могъл и да се раздели с нея. Опитал се да  изневери, за да се успокои някак си – не могъл, не му било хубаво, не го желаел. Станало му още по-гадно. Две години минали, а той не могъл да излезе от този омагьосан кръг.

3. Не понесох безразборните  връзки в чата

Друг мъж ме попита нормално ли е жена му да си пише с разни типове в интернет и да го убеждава, че това е напълно естествено, след като той  казал много пъти, че не му е приятно, и я помолил да спре да го прави, но тя продължавала да си пише дори по време на семейния скандал по този повод. И този брак не издържа.

4. Любопитството винаги се наказва

Не ровете тайно пощата на благоверния си. Винаги може да стане беля.
Един мъж изчезва всяка вечер от нета към 20 часа и се появява пак към 23,30 и на въпроса, какво се случва, той отговаря – Изпълних си съпружески задължения и сега мога да се позабавлявам. Нищо лошо не прави човекът – разказва вицове, тук тема за живота, там философски спор, и ето нощта минала. Каква е причината толкова лесно, толкова всеотдайно и толкова дълбоко, с такава лекота да се навлиза в това пространство. На несбъднати и неизказани фантазии, мечти. Може би изглежда много лесно, достъпно е и безопасно. Винаги може да изтрия разговора, да блокирам потребителя или да изтрия целия си профил. Човекът, с когото говоря, не ме вижда, не знае коя съм, не познава съпруга ми, не усеща аромата на тялото ми. Гъделичка само моята фантазия. Аз се чувствам точно така, както искам да се чувствам. Може би изглежда много приемливо, защото съм си вкъщи. Другите не могат в нищо да ме обвинят. Слагам децата да спят, приготвила съм вечерята, пера, чистя, гладя и в един момент, там някъде около полунощ, идва моето време, тогава мога да бъда не това което съм, а това, което искам да бъда. Не такава каквато реалния живот ме е принудил да бъда, а такава, каквато ми се иска да бъда. Без бариери, без предразсъдъци, без правила. Нахална, дръзка и смела. Изглежда лесно. Изглежда безопасно и е толкова достъпно. Винаги мога да изтрия написаното. Един път обаче закъснях и беше фатално. Съпругът ми влязъл в моята поща и прочел всичко написано. Това беше краят.

https://www.marica.bg/