Консултативен център- Светът е шарен

Дора Добрева

В началото на юли в Пловдив отвори врати „Консултативен център Светът е шарен”. Ние сме трима професионални психолози: Дора Добрева, Даниела Червенакова и Виделина Здравчева и сме се заели с отговорната задача да помагаме на нуждаещите се от психологична помощ и консултиране.

Идеята за създаване на „Консултативен център Светът е шарен” за нас е предизвикателство, страст, сърце, душа… „Консултативен център Светът е шарен” е наша дългоочаквана и много желана рожба. Идеята съществува от около три години. Но ни беше нужно време и опит, за да решим точно как да я осъществим по най-добрия начин. Сега знаем, че ние сме добри психолози и можем да работим още по-добре в екип. Кръстница на нашия център е Вера Трендафилова, която управлява ФОАРТ – студио за творческа реклама, тя ни помага да оформим и прекрасната визия на проекта. Благодарни сме на всички професионалисти, които прегърнаха топло нашата идея и ни помагат и консултират.

Ние предлагаме индивидуално консултиране на хора в различни затруднения. Работим с хора с повишена тревожност, с панически разстройствафобиисоциална тревожност. Много млади хора влизат в кабинета притеснени от някоя лична криза. Загубата на работа, раздяла с интимен партньор или невъзможност да се види смисъла на живота. Претовареността също е честа причина да ни потърсят. Да си почиваме качествено е много важно, а сякаш никъде не ни учат на това. Работим и с групи. От близо три години водим крайно отворена група за хора с различни притеснения и затруднения. Самата група е успешна. Тя често се променя от терапевтична група се превръща в група за подкрепа и така отговаря на конкретните потребности на хора от групата. От пет месеца реалност е и нашата „Работилница за щастие“. Всяка последна неделя от месеца организираме тренинги, в които се учим на различни умения, които ни помагат да бъдем по-щастливи. В летните месеци съчетаваме „Работилница за щастие“ с излет сред природата и се получават много интересни и полезни занимания.

Попадне ли човек в психологична криза има нужда от подкрепа. Ако кризата не е много сериозна, човек може да сподели с приятел и това да му помогне, но ако започне да вижда само един изход или пък изобщо да не вижда изход, това е почти сигурен признак, че има нужда от професионален психолог. Хората често прибягват до помощта на психиатър или личния лекар изписва психотропни медикаменти. Често това е наложително.Това, което искам аз да кажа е, че независимо от причината за ползването на медикаменти е добре да се комбинират и с психотерапия. Когнитивно поведенческата терапия помага на човек, да формира ново поведение и ново отношение към себе си и към нещата, които му се случват. Всеки човек може да се окаже в ситуация, за която да има нужда от психологична подкрепа.

Новите идеи, които вече са в ход са свързани основно с груповата работа. От началото на месец септември ще стартират две нови групи. Едната група е за подкрепа на хора в репродуктивни затруднения, а другата е модулна група за подкрепа на хора, които искат да се откажат от цигарите. Разрешаването на различни конфликти също са част от бъдещата ни работа.

Друга тема в нашата работа е груповата терапия е много ефикасен метод за подкрепа и социално учене. Често свързваме груповата терапия с анонимните алкохолици. Истината е, че в група се работи много по-бързо и ефективно за всеки член от групата. Финансово е много по-достъпно, ползва се транскултуралния опит. Всеки от групата може да се подкрепя и да бъде подкрепен от друг член на групата. Това прави процесите много силно въздействащи и резултати с бързи и по-трайни. Разбира се не всеки човек и не всяко затруднение е подходящо за групова терапия. Водещият на групата също трябва да е много добре подготвен. Да се работи с група има и своите подводни камъни. В никакъв случай не бива да се подценява работата в група. Груповата терапия е доказан метод за ефикасна работа със себе си.

Ние сме „Консултативен център – Светът е шарен“ , позиционирани сме в гр. Пловдив, на ул. „Нешо Бончев“№3. Стараем се отговаряме на всяко повикаване от страна на хората. Получаваме писма по пощата, отговаряме на електронни запитвания и често на запитвания и по телефона. Всеки може да се свърже с нас на

тел   0888 144 877 и

https://www.psihologdobreva.com/ https://www.facebook.com/pages/ e-mail:marchone@abv.bg

Дора Добрева

Psihologdobreva.com

е визитната картичка на

консултативен ценрър „Светът е шарен“

и няма претенции за информационна медия.

Публикациите в сайта са авторски,

писани единствено от специалистите ни психолози,

редактирани от журналист.

Psihologdobreva.com

ще се развива според нуждите на потребителя.

Използвайте тази възможност – питайте, пишете мнения, критики. Не ни щадете – ще отговорим на всеки въпрос!

https://bgtop.net/last