Кога йога преминава от хоби в начин на живот?

Дора Добрева

Кога йога преминава от хоби в начин на живот?

автор Ева Карабаджева

Когато за първи път се включих в практика по йога не знаех какво се крие зад тази дума. Бях чувала, че е нещо хубаво, източно и от части тайно. За мен около тази дума имаше мистика.

Попадна ми листовка за едно ново студио и новосформираща се група, тогава се реших да опитам. В първата практика от час и половина се опитвах да правя всички движения бавно и в синхрон с дъха, но винаги се оказвах най-бърза и „финиширала” преди останалите. J))

Оказа се, че повечето движения са ми познати от гимнастиката и аеробиката, но тук не почувствах умора и задъхване. Освен това нямаше мускулна треска. И най-важното, усещането накрая бе за спокойствие и лекота. Беше ми странно, но и приятно. В крайна сметка реших да продължа. Исках да разкрия до какви дълбочини и скрити тайни ще ме доведе това пътуване.

И изненадата беше пълна – нямаше тайни, а само добре забравени и прости техники за подържане на тялото и ума спокойни и балансирани. След няколко месеца забелязах, че мускулите на краката, корема и ръцете ми са по-стегнати. В последствие пози, които преди не харесвах вече са ми любими. С течение на времето започнах да обръщам внимание на начина си на дишане, да търся моменти от деня, в които да остана напълно неподвижна и притихнала, без мисли за бъдеще, минало и настояще – опитвах се да преживея настоящия момент.

Едно от най-важните неща, които разбрах е, че в йога няма забрани и ограничения, има само препоръки и насоки за изграждането на по-добър и ползотворен начин на живот.

В началото, първите 1-2 години, често ме питаха „Ти още ли ходиш на йога?”. Тогава отговарях твърдо ДА, но сега вече не ходя на йога, а йога е част от моя живот.

 

Думата „йога” идва от санскрит /един от най-древните езици/. Нейния корен е „юдж” /yuj/ и означава обединявам, сливам.

 

Йога не е гимнастика или религия, не е молитва или култура. Тя е дисциплина, която развива едновременно тялото, ума и духа. В йога са събрани различни техники и способи, които водят до лична трансформация и разкриване на скрития потенциал във всеки човек. Това е мъдрост и философия за живота съхранена като знания от 5 000 години насам. Осъвременена за различните типове хора, за различния начин на живот във всеки кът от нашата планета.

В йога има всичко – разбиране за тялото, за Природата, за взаимоотношенията между хората, за здравето, за храненето, за книгите, за мистиката, за работата и т.н., и т.н….. и всичко това е обединено в едно ЙОГА.

Тя ни помага да се отворим за хората и света, да открием малките чудеса на ежедневието и безкрайността, която се съдържа във всяко наше дихание.

 

Всеки, който си позволи да се потопи в същнотта на йога ще открие връзката си с тази дълбока и ясна философия.

Така че, смело напред ……… ПРОБВАЙТЕ

Контакти: гр. Пловдив
ул. Антон Страшимиров №1
ет.1, офис 4
моб. 0895 75 71 73
e-mail: eva_kar.dir.bg
www.satyamyoga.dir.bg www.facebook.com/Satyamyoga
www.satyamyoga.dir.bg