Капанът за мишки

Един плъх наблюдавал през дупка в стената как фермерът и  жена му отварят някакъв пакет. Каква ли е храната вътре? За негов ужас плъхът видял да изваждат от пакета капан за мишки.

Решил, че е най-добре да предупреди всички животни във  фермата:
– В къщата има капан за мишки, капан за мишки в къщата!-викал плъхът.
Кокошката се оваляла в прахта,вдигнала глава и изкудкудякала:

– Извинете г-н Плъх, разбирам колко обезпокоително е това за вас, но мен изобщо не ме засяга. Няма за какво да се притеснявам.
Плъхът отишъл при прасето:
– В къщата има капан за мишки, капан за мишки в къщата!
– Съжалявам г-н плъх – казало със съчувствие прасето – но не мога да направя нищо освен да се моля за вас,което ви уверявам,че ще направя.
Плъхът се обърнал и към кравата.
– Олеле. Капан за мишки?! Аз съм в смъртна опасност.

– Ха ха ха –  присмяла му се тя.

Накрая плъхът се прибрал в къщата с наведена глава и примерен,  че трябва сам да се справи с надвисналата опасност.
Същата нощ в къщата се чул звук от щракване на капана за мишки. Жената на фермера се втурнала да види какво се е хванало. В тъмнината тя не видяла, че капанът е защипал опашката на отровна змия. И змията я ухапала.
Фермерът веднага я закарал в болница, където тя скоро вдигнала температура. И понеже всички знаят, че висока температура се лекува най-добре с прясна пилешка супа, фермерът взел брадвата си и се запътил към стопанския двор за основната съставка на супата –
кокошката.
Дълго боледувала жена му и много приятели и роднини се изредили да седят край леглото й. За да нагости всички, фермерът заклал прасето.
Накрая след дълго боледуване жената починала. За погребението дошли толкова много хора, че за да ги нахрани, фермерът трябвало да заколи и кравата.