Как да се справя със скръбта?

Дора Добрева

Въпрос:

Преди два месеца загубих баща си неочаквано. Бях шокирана. Не подготвена и много изплашена. Времето минава а болката не отшумява. Имам много въпроси, търся отговори и се уча да живея след неочакваната раздяла с баща ми. Не успявам. Как да се справя с чувствата си и как да подредя взривения си свят. Това е първа загуба на мои близък от семейството ми. Не съм подготвена и нямам представа това което се случва в мен какво е как да се справя.
З.Е.

Отговор от Диана Алексиева

Здравейте,
първо бих искала да Ви поднеса съболезнованията си.

Всеки човек е различен и открива и използва различни начини за справяне със ситуацията. Някой се изпълват с гняв и започват да обвиняват целия свят. Други се затварят в себе си и се изолират, а трети се държат сякаш нищо не се е случило.
Според мен трябва да пуснем навън всичко онова, което бушува в душите ни; да си поплачем, да се ядосваме; да разговаряме с някого.
Не се съпротивлявайте на мъката, независимо под каква форма ще се опита да излезе от Вас. Дайте воля на чувствата си, поплачете си- това е една най-човешките способности и има изключителен очистителен ефект върху душата. Не мислете какво ще кажат близките Ви, ако Ви видят да плачете – те ще Ви разберат.
Нормално е да сте объркана и да сте изпълнена с въпроси, на които не можете да намерите отговор. Нужно е време, за да заздравее раната.
Колкото повече давате израз на мъката си, толкова по-бързо ще се справите с нея. Занимавайте се с нещо, което Ви успокоява и Ви носи радост: може да е някакво хоби, разходки сред природата, йога или каквото Ви кара да се чувствате добре. Във времето болката ще започне да отшумява, защото ние хората крием в себе си неподозирани сили и можем да се справим с всичко, което поискаме. Съветвам Ви да не се затваряте в себе си за дълго време.

Ще се справите!
До
Вас сме, ако имате нужда от нас!