За бокса по женски

Вървя към залата за бокс. Притеснено ми е, не харесвам бокс от малка, но треньора го познавам. Виждам го през огромните стъкла на залата. Усмихва ми се. Качвам се по стълбите, а краката ми още повече натежават. Сърцето ми думка като лудо. Ще кажеш кой знае какво ще се случи. Е да, аз отивам на тренировка по бокс. На 44 години съм, а се вълнувам като ученичка.

Треньорът ме посрещна с усмивка. Показа ми съблекалнята и ме помоли да изляза боса. Влязох в залата по тениска, клин и боса. Вътре беше пълно с трениращи момичета и момчета. Всеки правеше нещо. От време на време се чуваше категоричният глас на друг треньор, всички се разместваха и продължаваха според наставленията.

Моята първа тренировка започна със загряване. Тичах отвън 2 км боса по перфектно
поддържаната трева на стадиона. Почувствах се щастлива. Не мога да кажа защо. После отново влязохме в залата. Втората част от тренировката мина в учене на правилна бойна стойка, правилно поставяне на ръцете около главата и тялото, движенията на краката.

Беше странно, трудно и доста забавно. Имах усещането, че ръцете и краката ми са се наговорили, за да ме саботират. Тренировката свърши с трета част, която бе като на истинските боксьори – скачане на въже, лицеви опори, коремни преси…

Тръгнах си от залата уморена. Вървях към дома си и усетих, че се усмихвам. Нямах
представа, че да се тренира бокс е толкова тонизиращо. Следващите тренировки бяха много по-различни. Всяко занимание бе разделено на три – загрявка, техническа и силова част за финал. Но когато сложиш ръкавиците и започнеш да упражняваш ударите върху
чувала или върху „лапите” на треньора – се случва чудо. Енергията, с която стоварваш удара те зарежда с толкова много емоции, че единствено искаш да тренираш отново и отново. Не е задължително да тренираш бокс, за да нараняваш.

Боксът за мен е една спирка в изучаването на различните хобита. Това, което искам да кажа на хората: Опитайте, не се страхувайте! Влезте в залата и после всичко се нарежда по един прекрасен начин. Не е нужно да тренирате за да се превръщате в бойни машини. Тренирайте за да се забавлявате, да сте тонизирани, за да правите нещо приятно и полезно за себе си.

Боксът е един красив начин да опознаем по-добре себе си и да бъдем щастливи. Мъжки спорт, но и за жени!

Дора Добрева

Iva Lajovska Най-прекрасното нещо в бокса е невъзможността да си обуеш чорапите от умора, но въпреки това да си щастлив и винаги да искаш още и още тренировки….