Ефективни техники за комуникация и работа с родителите

На 22 ноември 2014 г  Психолог Добрева гостува на детска градина „Щурче“ град Хасково. Тремата на срещата е Техники за подобряване на комуникацията между родители и учителите от градинката. Проведоха се много интересни дискусии и игри. Обсъждаха се важни теми от различни гледни точки, потърсиха се решения на различни казуси. Срещнаха се непознати, разделиха се приятели.

Това е едно докосване от всичко, което се случи там.

Всички ние се раждаме съвършени. Изпълнени с доверие и безусловна любов. Какво се случва по- нататък. Забелязваме, че хората около нас са често намръщени, сериозни, по-рядко усмихнати и щастливи. Тогава съвършената детска душа започва да се изпълва със съмнения. За малкото дете възрастните са големи и мъдри и те възприемат всичко едно към едно. Така детето започва да развива комплекси и да се обича по-малко. То започва да си мисли, че любовта е нещо, което трудно се постига, нещо за което е нужно много да се старае и пак може даже не я получи. Че любовта е нещо, което то не заслужава. Тава са убеждения, който могат да създават проблеми на личността през целия й живот.

Не е нужно да се съдят родителите, защото те само правят това, което са ги научили техните родители. И така всяко поколение предава страховете на децата си. Несъзнателно предаваме разочарованията си под формата на негативни, ограничаващи убеждения. Добрата новина е, че всеки може да промени тези убеждения, ако ги осъзнае. Децата се раждат в пълна хармония с вселената, това което чуват, виждат и преживяват постепенно ги отдалечава от тази хармония.

Децата имат нужда от

  • БЕЗУСЛОВНА любов
  • БЕЗУСЛОВНО разбиране
  • БЕЗУСЛОВНО право на уважение
  • БЕЗУСЛОВНО право на лично мнение
  • БЕЗУСЛОВНО право на лично пространството
  • БЕЗУСЛОВНО право на избор
  • БЕЗУСЛОВНО право на равнопоставеност.

Искам да подчертая, че разликата между безусловна и условна любов е огромна. Условната любов дава основа да се развива ниска самооценка и неувереност и липса на самоуважение. Липсата на безусловна родителска любов може да бъде причина както за срамежливост, така и за агресия. Тази липса може да бъде компенсирана както с липса на апетит, така и с използване на храната за успокоение.

Ако един родител не обича себе си, как точно да обича безусловно децата си? Децата са наши огледала. Обърнали ли сте внимание кога или с какво децата ни дразнят: Те или правят нещо, което ние не искаме да правят или не правят нещо, което искаме да правят. Най-забавно е, че те продължават да правят това поведение защото то им върши работа.

Когато едно дете създава проблеми, можете да бъдете сигурни, че истинският проблем е в родителите. Най-често този проблем е неосъзнат от родителите. Невъзможно е да подтикваме такива родители към промяна, ако просто ги осъждаме. Те самите имат нужда от помощ за да осъзнаят проблема си. Отношението на децата към родителите винаги е следствие и отговор на родителското отношение към децата.

За да бъдем добри родители, е нужно да постигнем вътрешна хармония. Най-често родителските грешки са неосъзнати и те се дължат на механично повторение на негативни поведенчески модели, предавани от поколение на поколение. Всички проблеми, които наблюдаваме в децата си, са свързани с нас и с начина, по който се отнасяме към тях, с нашите изисквания, с нашите грешки, с нашите страхове и предразсъдъци.

Децата са огледала. Можете да се огледате в тях. Всичките им недостатъци и положителни качества ги имате и вие. Те са нашите творения. Всичко това го казваме, за да влезем в темата, че да си родител е много трудно. Понякога децата са агресивни и това може да се овладее само ако се овладее родителската агресия.

Как да се справи с всичко това? Правим всичко и не се получава, с всяка година децата, които идват в градината са по-трудни, а родителите са с по-големи претенции и по-малко знания как да подготвят децата за детската градина? Това означава само едно, добре ще е да направите нещо ново и нещо различно. Новото крие страх. Носи риск от не известното, но без да се престрашим на този риск, няма да се развиваме и няма да вървим на пред

Когато бях на 5 години мама ми каза че щастието е ключът към живота. Когато тръгнах на училище, ме попитаха какъв искам да стана, когато порасна. Аз им отговорих – Щастлив. Казаха ми че не съм разбрал въпроса, а аз им отговорих, че те не са разбрали живота“. Джон Ленън

На учителите и служителите в детската ясла и градина се пада не леката задача да подготвят родителите как да бъдат родители на вече порасналите пакостници от детската градина. Трудно е да се научи детето да се облича, да пие от чаша и да казва за тоалетна. Всички ние знаем, че още по-трудно е да научи едно дете да бъде успешно, усмихнато и спокойно. С това може да се справим само, ако сме заедно с родителя. Знам, че това е трудно. Знам, че вие можете! И за финал искам да ви прочета посланието на майка Тереза.

Майка Тереза

Хората са неразумни, нелогични и егоистични,

въпреки това, обичай ги.

Когато вършиш добро, ще ти припишат егоистични мотиви и задни мисли,
въпреки това, прави добро.

Когато имаш успехи, печелиш фалшиви приятели и истински врагове,
въпреки това, имай успехи.

Доброто, което правиш, утре ще бъде забравено,
въпреки това прави добро.

Честността и откритостта те правят уязвим,
въпреки това, бъди честен и открит.

Това, което си построил с дългогодишна работа, може да бъде разрушено за една нощ,
въпреки това продължавай.

Твоята помощ наистина е нужна, но хората може би те нападат, защото им помагаш,
помогни им въпреки това.

Дай на света най-доброто от себе си, и те ще извадят зъбите ти,
въпреки това, дай на света най-доброто от себе си.

Пожелавам ви успех във всички различни неща, които ще правите от днес на татък!

Психолог Добрева