Добър вечер, аз съм Дора!

Добър вечер, аз съм Дора и не съм зависима.

Никога не съм била, но зависимостта присъства в живота ми от малка. ………………………………………………………………………………………………………………………….

 А аз, като психолог през последните четири години активно работя с хора с различни зависимости.

Добър вечер, аз съм Дора! Тази вечер имам нужда да споделя, че имам нужда от адекватна подготовка, за да бъда достатъчно добра при работата си със зависими и техните семейства. През последните седмици говорих с колеги, психолози от цялата страна, последвали различни парадигми. На всякъде в нашата страна има недостиг на подготвени хора, които да работят адекватно, професионално и полезно със зависимите и техните семейства.

Срещнах и много подготвени, можещи, знаещи, но уморени хора. Уморени от битки, спорове кой е по- по – най. Уморено от това, че зависимите остават на последно място в битката за това, коя парадигма е по- успешна, кой заслужава да бъде финансиран от държавата някой ден? Колко е цената на морално приемливия хонорар? Кое е по-важно да имаме редовен, гарантиран хонорар или да помогнем на една изстрадала душа? И още хиляди въпроси без отговори.

Добър вечер, аз съм Дора и обичам да съм с други хора, да съм заедно, да съм при надлежна! Преди месец бях на ясно какво точно искам да организирам, за да може помощта за хората, които са зависими в нашата Родина да имат възможност да получат по- адекватна подкрепа. Месец след всички срещи и разговори съм объркана и разколебана.

Добър вечер, аз съм Дора и няма да се откажа! Ще поуча още малко или много не знам – достатъчно. Знам, че няма да се откажа от себе си. Няма да изменя на себе си и грижата за човек, който идва да търси помощ или подкрепа в моя кабинет остава на първо място.

Дора Добрева