Да бъдеш психолог

Дора Добрева

Да бъдеш психолог не е просто професия, а призвание. За съжаление, голяма част от студентите не осъзнават тънката разлика между тези две понятия. Привлечени от престижа, носещ тази професия, те се оказват въвлечени в една наука за човека, за неговите мисли, чувства, емоции, за неговия живот…

Голяма част от студентите избират именно психологията, за да разберат по-добре себе си. Те са объркани. Учейки психология, за да опознаят себе си, те получават множество понятия, описващи всеки друг, но не и самите тях конкретно. А това е още по-объркващо. Това не се отнася за всички студенти по психология.

“Да изучавам психология е едно неповторимо пътешествие през дебрите на човешката природа. Пътешествие, което искам да продължи цял живот и на което в последствие аз да определям посоката. Пътешествие, което ме провокира все по – често да задавам въпроса “ Защо? „, дори и за собствена провокация.”

Още малкото, на скоро проговорило дете, много често задава въпроса “Защо?”. Такава е човешката природа – търсим смисъл във всичко. Освен това в живота на бъдещия психолог се появяват и много други въпроси.

Завършването на университета прави ли ме психолог?                                                                                          

Да, завършването на обучението по психология в университета ни дава правото да бъдем психолози, но това не е достатъчно. Един от главните проблеми, водещ до неудовлетворението на студентите и на тяхната недостатъчна подготовка, е именно практиката. Тази така важна част от обучението на бъдещия психолог, е някак поставена в ръцете на самите студенти, които сами трябва да поемат инициативата и да потърсят практика. А според мен, амбициозният бъдещ психолог, ще се справи с тази задача!

Какво е да бъдеш психолог?

“Да бъдеш психолог – отговорност, непозволяваща допускането на грешки.. доверие, истина… усърдна работа, желание, помощ…. резултат – положителен резултат ! Дали ще успея да постигна всичко, дали няма да сбъркам, дали няма да навредя ?”

Дали ще успея да постигна всичко? – Първата стъпка към постигане на всичко, което желаем, е да приемем, че бъдещето е именно и само в нашите ръце! От нас зависи по какви пътища ще поемем, какво ще научим и от какво ще се откажем. Това, което ни е необходимо, е вярата – в нас самите, в нашите възможности и в нашето бъдеще!

Дали няма да сбъркам? – Психологът не е безгрешен човек, знаещ винаги какво трябва да се направи и какво не трябва. И като всеки човек, той може да сгреши. По-важното в случая е не дали ще сбъркаме, а как ще се справим с последствията от грешката си.

Дали няма да навредя? – Недостатъчният опит ни прави неуверени в работата с хората. Това, което можем да направим за себе си и за другите, е да осъзнаем отговорността, която държим в ръцете си и да дадем всичко от себе си, за да имаме знанията и уменията, с които да бъдем полезни.

Университетът достатъчен ли е? 

Това, което никой не ни казва предварително, а всички студенти си го мислим е, че университетът и това, което той ще ни даде е напълно достатъчно, за да бъдем най-добрите психолози. Истината е, че образованието, което получаваме от него, е основата, едно малко зрънце от знанието, което трябва да получим, но без него не можем. Човек се учи, докато е жив, нали?

Какво ще работя?

Очакванията на студента по психология и на много други хора, са красив кабинет, кушетка и тефтер. Но истината е много по-далеч от това. Да бъдеш психолог е много трудно, независимо в коя сфера на психологията работиш. Сблъсквайки се с реалността, много студенти не вярват, че ще работят като психолози или поне не в България. Не е лесна задача да бъдем психолози в нашата страна, но не е и невъзможно. Всичко зависи от нас самите, защото някой може да ни даде частите на инструмента, с който ще работим, но ние сами трябва да си го сглобим.

Стереотипите, които са ни наложени, още повече затрудняват работата на психолога. Истината е, че няма нищо лошо и срамно в това да потърсим психологическа помощ, когато имаме нужда от нея. Това не ни прави луди, различни, неспособни… Като студентка по психология осъзнах, че в живота си човек преминава през много кризи и събития, които могат да преобърнат живота му и той да не може да се справи сам. И няма определени хора, на които това се случва – то може да се случи по всяко едно време на всеки един човек. Именно бързото намиране на психолог в тези случаи, ще помогне на човека да се справи много по-бързо с това, което го тревожи и да продължи живота си по още по-добър начин.

Отговорите на тези въпроси не са никак лесни, но те са вътре в нас. Психологията ни дава много отговори, но в същото време и предизвиква много нови въпроси. Най-важното, което ни е необходимо, за да бъдем добри психолози, е самопознанието. За да помагаме на хората, първо трябва да познаваме добре себе си, нашите емоции, чувства, поведение. Когато добре опознаем себе си, ние можем истински да разбираме другите и да сме способни да им помогнем.

Мариета Рускова