Психотерапия за жени с репродуктивни затруднения

Дора Добрева

Повечето хора с репродуктивни проблеми преживяват безплодието като дълбока лична трагедия, караща ги да се чувстват непълноценни, виновни, потиснати, тревожни, тъжни, понякога гневни. Потъват дълбоко в себе си, преживявайки ситуацията, в която са попаднали.

Ние разбираме чувствата, които вълнуват и нахлуват в жената и семействата и имаме силно желание да им помогнем.

Като психолози ежедневно се срещаме с човешката болка, страдание и угаснали надежди. С отворени сърца, топлина и разбиране сме готови да разговаряме за проблемите, тревогите, страховете. Работейки с тези хора ние им осигуряваме необходимата им подкрепа да повярват в собствените си сили, да се справят по-лесно със състоянията на стрес, тревожност и отчаяние.

За това сме разработили програма за групова работа с хора с репродуктивни затруднения.

Събирайки се в група всеки получава подкрепа, разбира,че не е сам, осъзнава,че има сили, открива смисъл и надежда. По време на терапията той се научава да управлява по нов начин мислите си и добива по-голям контрол върху процесите в тялото. Искаме да кажем, че терапията не е панациея, но да се лекува тялото, без да се интересуваме от емоциите и чувствата на човек е неразумно.

Груповата терапия осигурява възможност да почувстваш успокоение, да се почувстваш приет и защитен, да изучаваш себе си, своите мисли и чувства, да придобиваш по-голяма увереност и сигурност в собствените си сили. Да се справиш лесно със състоянията на стрес, тревожност и отчаяние.

За да се лекува тялото без да се интересуваме от емоциите и чувствата е немислимо.

В лечението на стерилитета изключително влияние оказват не само соматичните причини, но и психологичните и емоционалните фактори, оказващи влияние върху успешното зачеване, износване и раждане на детето.

Психичното състояние на двойката се явява основна причина за стерилитет в половината от случаите и отдавна е явно,че доброто психоемоционално състояние на жената и хармоничните семейни отношения са едно от важните условия за лечението му.

Наше виждане е, че психологическата подкрепа за зачеване на жената при двойки с репродуктивни проблеми, е толкова важна, колкото и медицинската намеса.

Даниела Червенакова

/консултативен психолог/