Врагът в мен

Човекът непрекъснато е част от някакво събитие, от някаква ситуация. Всяко събитие може да се възприема като незначително, като много важно хубаво и като много важно лошо. Една бримка на чорапа може да се превърне в драма, да не се отбележи или да се превърне в смешка, която да си спомняме с удоволствие. Всичко е въпрос на гледна точка.

Нашият народ има две много подходящи поговорки: „На чужд гръб и сто тояги са малко, а на моя и една ми е много“.“ Всеки гледа от своята камбанария“. Хората когато попадат в плен на тревожността неусетно започват да търсят негативното във всичко, което се случва с тях и около тях. Неусетно те започват да забелязват и да обръщат внимание на маркери в ситуациите, които потвърждават колко много лоши неща наистина се случват и колко много от тях ги засягат. Така се завърта омагьосаният кръг.

Случват ми се тревожни неща, защото аз така ги възприемам и аз съм още по-тревожен, затова още повече виждам тревожното, което се случва около и с мен. Понякога се случва човек да се тревожи за нещо, което не може ясно да определи. Друг път се тревожи от точно определено предстоящо събитие. Тревогата може да се проявява по различни начини.
  • Страх от нещо или от някой.
  • Фобии- при тях човек се страхува от нещо конкретно.
  • Паника – при нея човек усеща с цялото си тяло, че всеки момент ще се случи онова лошото.
Всеки тревожен човек е сигурен, че ситуацията, в която се намира е особена, свръх нетипична и уникална. Тревожността не бива да се подценява. Възможно е да тя да прерасне в наистина огромен проблем. Ако аз вярвам изцяло в това, от което ме е страх (например, че ще се случи нещо лошо), аз ставам уязвима, с недобра адаптация към различни ситуации.

Човек може да попадне в омагьосания кръг на тревожността. Когато си ударим пръста, смятаме, че е редно да се консултираме с лекар. А когато се удари душата…? Тогава смятаме, че е срамно да потърсим помощ…

Всеки сам решава колко тояги са му достатъчни и какво точно се вижда от неговата камбанария. Светът не е нито лош, нито добър. Светът е такъв какъвто е. Когато аз се чувствам добре – светът изглежда красив, когато аз не се чувствам добре – светът не е красив.
Живейте така, че светът да бъде по-красив.
Дора Добрева