Влиянието на храните върху тревожността

Различните храни оказват пряко влияние в/у физиологията и биохимията на тялото. Тревожните състояния се влияят от различни биологични причини. Това показва пряката връзката м/у различните храни и тревожните състояния. Повечето хора не си дават сметка, че начинът по които се храним има пряко влияние в/у начинът по който се чувстваме. Влияние оказва както самата храна като химичен състав така начинът по които се храним.

Кофеинът е едно от веществата, които има силно влияние върху тревожните състояния, които предизвикват панически атаки. Има много напитки, които съдържат кофеин. Кафето, безкофеиновото кафе също съдържа макар и намалено количество кофеин, чай (тук правят изключения някой видове билков чай), безалкохолни напитки. Някой медикаменти, които се продават без рецепта, също съдържат кофеин.

Никотин. Той предизвиква промяна в кръвоносните съдове, която създава лъжливо усещане за спокойствие. Никотинът е симулант, повишава физиологичната възбуда, свива кръвоносните съдове и ускорява работата на сърцето.

Има вещества, който създават стрес в тялото без да се даваме сметка за това.

Сол. Прекомерната консумация на сол стресира тялото ни по два начина. Лишава тялото ни от калий, което допринася за неправилното функциониране на нирваната ни система. Може да повиши кръвното налагане, което допълнително подсилва симптомите на тревожността свързани с кръвоносната система.

Консерванти. Тялото на човек не е пригодено да се правя с тези изкуствени вещества.

Хормоните в месото. Към момента няма разпространени данни за конкретната вредата от хормоните в червеното месо, но както и при консервантите, нашето тяло не е пригодено да ги преработва, което означава, че стресират човешкото тяло.

Захар. Пре-дозирането и пълното лишаване от захари води до не пълноценно функциониране на нашето тяло. Както тялото, така и мозък ни се нуждаят от гликоза. Тя е горивото, енергията за работата на нашето тяло. Когато прекаляваме с консумация на храни от които си набавяме глюкоза тялото ни страда от претоварване. Това може при някои хора да доведе до повишаване на кръвната захар или до диабет. Повече хора страдат от противоположния проблем. Спадането на нивото на кръвната захар под нормалното състояние, наричано хипогликемия. Симптомите са тревожност, замаяност, треперене, чувство за слабост, раздразнителност, сърцебиене и др.

Хранителни алергии. Различни причини могат да накарат тялото да се противопоставя на определени храни. Много хора дълго време не си дават сметка, че именно враждебното отношение на нашето тяло към определен храна или група храни покачва тревожността.

Дора Добрева