Безсънието и тревожността

Безсънието често съпътства живота на тревожните хора. Една част от хората имат затруднения със самото заспиване, други спят малко, после се събуждат и не могат да заспят или заспиват малко преди да трябва да стават. Страдащите от тревожност по-често не могат да заспят, а по-депресивните хора страдат от бързо събуждане и невъзможност да заспят пак. Възможно е да страдате и от двете форми на затруднения със съня.

Причините за затрудненията със съня могат да бъдат много различни. Ако имате волята да се самонаблюдавате може да откриете и да отстраните част от тези причини.

Кофеин. Отношението към кофеина е различно при различните хора. Възможно е да не са ви достатъчни няколко чаши с кафе или една часа да ви е много. Ако страдате от безсъние, намалете кафето и всички продукти със съдържание на кофеин. Кафета, безалкохолни напитки, чай, медикаменти. При всички случаи не употребявайте кленови напитки след обяд.

Спорт. Физическите упражнения са добър помощник при справянето със затруднения със съня. Спортуването облекчава мускулното напрежение и допринася за изгарянето на излишните хормони на стреса. Подпомага освобождаването от тревожни мисли, разочарования, които карат мислите да препускат през нощта. Добре е да се консултирате с специалист в областта на спорта. Да се изготви индивидуална програма, която да е оптимална за вашите възможности и потребности. Например не добре интензивна тренировка три часа преди сън.

Емоционална възбуда. Всичко, което Ви действа много възбуждащо след двайсе часа е добре да се избягва. Обърнете внимание на телевизионните предавания, местата където сърфирате в Интернет, книгите, с кого и за какво разговаряте. Обърнете внимание как и колко е осветено помещението в което сте. Добре е ако има възможност да вземете топла вана или душ, тихи спокойни разговори или книга, топла отпускаща напика като билков чай или топло мляко. Каквото и да правите то трябва да ви въздейства отпускащо и успокояващо.

Мисли за съня. Опитайте се да не се престарава в подготовката за сън. Изберете си подходяща за Вас релаксираща техника. Може да ви помогне тиха релаксираща музика. Визуализирайте спокойни, отпускащи картини в мислите си, които да нямат нищо общо конкретно със съня. Ако все пак не може да заспите, а сте се опитвали твърде дълго, просто станете. Направете нещо успокояващо и когато настина Ви се доспи, се върнете отново в леглото. Това е начин да свикнете с мисълта и усещането, че леглото е мястото за спане, а не за безсъние.

Режим. Лягането в различно часово време допринася за смущения в съня. Лягането и ставане по едно и също време допринасят тялото има ритъм на бодърстване и сън. За всеки човек, този ритъм е различен. Послушайте тялото си и се опитайте да му осигурите достатъчно и от двете.

Температурата. Помещението и нощната дреха е много важна за спокойния сън. Стаята не бива нито да е много топло, нито много студено. Дрехата за спане също трябва да е съобразена със сезона и да е достатъчно удобна, за да осигурява спокойно движение на тялото, както и да е изработена от лека мека и приятна материя.

Леглото. Освен всичко останало, много е важно колко вие удобно леглото на което спите. Матрака, възглавницата, материята на спалното бельо, тежестта на завивката, както и разбира се поведението на партньора Ви по време на сън.

Секс. Физически и емоционално удовлетворяващия секс също може да допринесе за качеството на съня.

Храната. Не преяждалите и не си лягайте гладни. Лека приятна вечеря, без да се бърза и без натоварващи разговори.

Алкохол. При някой хора часа вино допринася за отпускането

и за по-добър сън, прекаляването с алкохол има обратен ефект.

Ритуалите. Ритуалите за лягане подпомагат създаването на навика за заспиване. Не се ангажирайте в леглото с работа или нещо подобно.

Следобедната дрямка. Ако имате смущения в съня избягвайте следобедните дремвания, дори за няколко минути, те допринасят за трудното заспиване.

Все пак ако мислите, че не може да се справите с нарушенията или със смущенията в съня Ви консултирайте се с психолог и при нужда с психиатър. Не посягайте към сънотворните без консултация с компетентен специалист, това може да ви изигра е лош номер и вместо да се чувствате по -добре да задълбочите смущенията в съня.

 Дора Добрева